Suchý február sa končí. Nepiť neškodí, hovorí odborníčka Žemličková

ta3/Patrik Mindžák
27.2.2023 14:54

Vydržíte celý mesiac nevypiť si ani kvapku alkoholu? Na princípe vedomého vynechania konzumácie alkoholu je postavený princíp akcie Suchý február, ktorá sa skončí už zajtra. Zaberajú kampane podobného druhu na Slovákov a či vôbec majú zmysel? Tému v relácii Tak takto?! priblížila špecialistka na závislosti a horúca adeptka na ocenenie Krištáľové krídlo Jana Žemličková.

taktakto_67.jpg
TA3

Každý človek má individuálny postoj k alkoholu, záleží podľa doterajších skúseností a mentálneho nastavenia. "Nepiť neškodí," stručne zhrnula podstatu Suchého februára Žemličková.

Eviduje dve veľmi významné úlohy o účinkoch takejto kampane. "Prvý je, že zvyšuje povedomie o účinkoch alkoholu, nie len tie pozitívne, keď sa človek uvoľní, povzbudí či zrelaxuje. Ten ďalší je, že to mení celospoločenský pohľad na konzumáciu alkoholu," priblížila.

Žemličková nie je zástancom názoru, že sa má alkohol ľuďom zakazovať alebo sa má v ňom hľadať vina. "Je dôležité narábať s ním správne, aby si človek život skrášlil, ale neochorel." Ľudia vo všeobecnosti veria, že dokážu ustrážiť mieru, kým alkoholu úplne prepadnú. Varovný signál je aj to, keď sa alkohol stane témou v živote. 

"Každý deň sa počíta. Nepoškodzujem si zdravie, keď nepijem. Skôr opak je pravdou," povedala Žemličková. Uviedla, že už po týždni sa zlepšuje spánok, celkový vzhľad človeka - miznú opuchy či sfarbenie pokožky. Tiež odchádzajú tekuté kalórie, ľudia chudnú, majú viac energie a cítia sa psychicky lepšie. Pečeň sa po mesiaci regeneruje.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok