USA, Poľsko a Nemecko rokujú o spoločných vojenských cvičeniach, oznámil nemecký minister obrany

ta3 TASR
26.2.2023 22:27

Washington vedie s Berlínom a Varšavou rozhovory o spoločných vojenských cvičeniach v Poľsku. Išlo by o reakciu na hrozbu Ruska voči východnej hranici Severoatlantickej aliancie. Uviedol to v nedeľu nemecký minister obrany Boris Pistorius, informuje agentúra AFP.

USA, Poľsko a Nemecko rokujú o spoločných vojenských cvičeniach, oznámil nemecký minister obrany
TASR/AP

O takýchto manévroch sa "uvažuje", povedal Pistorius pre verejnoprávnu televíziu ARD. Podľa vlastných slov "zatiaľ" nemôže potvrdiť ich konanie ani poskytnúť ďalšie detaily. Vojenské cvičenia v krajine hraničiacej s Ukrajinou, ktorú pred rokom napadlo Rusko, by vyslali veľmi jasný signál spojencom z NATO, no tiež ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, priblížil minister.

NATO "nie je zďaleka také slabé, ako si to (Putin) dlho myslel", uviedol Pistorius s tým, že Aliancia je oveľa silnejšia a jednotnejšia než pred rokom. Napriek tomu "je pre krajiny východnej Európy ako Poľsko, pobaltské štáty, Slovensko a ďalšie dôležité vidieť, že Nemecko ako najdôležitejší európsky člen Aliancie a USA ako transatlantický partner dodržiavajú svoje obranné záväzky", doplnil šéf nemeckého rezortu obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok