Kalina sa rozhodol v nadchádzajúcej voľbe predsedu ÚPN nekandidovať

TASR
7.2.2013 07:51

Hoci sa poslanecký klub strany Sloboda a solidarita (SaS) v stredu dohodol, že v nadchádzajúcej voľbe predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) navrhne Juraja Kalinu, ktorého pôvodne podporoval Smer-SD, Kalina sa napokon rozhodol nový súhlas so svojou kandidatúrou nepodpísať.

Kalina sa rozhodol v nadchádzajúcej voľbe predsedu ÚPN nekandidovať
TASR

"Ďakujem poslaneckému klubu SaS za možnosť kandidatúry, žiaľ, z osobných dôvodov ju nemôžem prijať," uviedol v stručnom stanovisku, ktoré poskytol TASR.

Na Kalinovi, ktorý sa v januári o funkciu uchádzal ako nominant Smeru-SD, sa 6. februára zhodol poslanecký klub SaS. "Budeme sa snažiť získať podporu aj iných opozičných strán. Sme presvedčení, že je to veľmi dobrý kandidát a za istých okolností aj zvoliteľný. Predpokladáme nejakú podporu aj zo strany Smer-SD," vysvetlil 6. februára pre TASR predseda poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov.

KDH do novej voľby zatiaľ navrhuje Mariána Gulu, podporu tomuto kandidátovi potvrdila aj predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Opozičné strany však ešte chcú o postupe pri hlasovaní spolu rokovať.

Šéfka klubu Smeru-SD Jana Laššáková 6. februára uviedla, že dohoda vo vládnej strane na kandidátovi sa už črtá. "Črtá sa, že bude. Určite ho predtým vypočujeme v poslaneckom klube, možno aj v piatok (8. 2.). Vyzerá to tak, že by mohol byť, uvidíme, či bude dohoda," povedala. Kým však nebude nominácia definitívna, nechcela hovoriť o konkrétnych menách.

Noví kandidáti na predsedu Správnej rady ÚPN by mali byť známi v piatok 8. februára. Dovtedy totiž môžu poslanci Národnej rady SR predkladať svoje nominácie.

V súčasnosti vedie ústav bývalý štátny tajomník rezortu kultúry Jozef Lang. Funkciou štatutára ho poveril Ivan Petranský, ktorý 31. januára skončil vo funkcii šéfa ÚPN. Lang má viesť ústav dovtedy, kým Národná rada SR situáciu definitívne nevyrieši tým, že zvolí pre ústav nového predsedu.

Poslanci volili naposledy šéfa ÚPN 29. januára, avšak neúspešne. Pôvodne mali vyberať z dvoch kandidátov, napokon zostal len opozičný František Mikloško, ktorý v tajnej voľbe neprešiel. Nominanta Smeru-SD Juraja Kalinu sociálni demokrati stiahli v pondelok (28. 1.). Mikloško v tajnej voľbe získal 63 hlasov od 141 prítomných poslancov. Na zvolenie potreboval aspoň 71 hlasov. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) bude musieť vyhlásiť novú voľbu s novonavrhnutými kandidátmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok