Ruská ofenzíva pri Yahidne bola neúspešná, tvrdí ukrajinská armáda

26.2.2023 11:45

Ukrajinská armáda uviedla, že Rusko v uplynulom dni začalo neúspešnú ofenzívu neďaleko Jahidne, malej dediny susediacej so severozápadným okrajom Bachmutu. Wagnerova ruská žoldnierska skupina v sobotu tvrdila, že obsadila dedinu na východe Ukrajiny v blízkosti intenzívnych bojov. Toto tvrdenie nebolo možné overiť nezávislými zdrojmi.

Wagneritský vodca Jevgenij Prigozhin uviedol, že jeho sily dobyli Jahidne. V piatok si nárokoval na kontrolu nad Berkhivkou, priľahlou dedinou na okraji Bakhmutu. Ukrajinský generálny štáb potom uviedol, že ruské invázne sily vykonali niekoľko neúspešných útočných akcií smerom na Bachmut, pričom v tejto súvislosti spomenuli oblasť okolo Berkhivky a aj Yahidne.

"Rusko naďalej zameriava svoje hlavné úsilie na vedenie útočných operácií smerom na Kupjansk, Lyman, Bakhmut, Avdijivka a Šachtarske," uviedlo to velenie ukrajinských ozbrojených síl. Za posledný deň ukrajinské sily odrazili asi 71 nepriateľských útokov v týchto oblastiach. Ruské útoky na východnú časť Doneckej oblasti na Ukrajine v sobotu zabili troch obyvateľov a štyroch zranili, uviedol miestny guvernér Pavlo Kyrylenko. Prudké boje pozdĺž frontovej línie na južnej a východnej Ukrajine, najmä v blízkosti Bachmutu, teraz pozostávajú z pokusov oboch strán posunúť líniu.

Rusko pokročilo v obkľúčení Bachmutu, ale nepodarilo sa mu ho dobyť včas, aby mohol Putin oznámiť víťazstvo na výročie invázie. Cieľom nadchádzajúcej jarnej protiofenzívy Ukrajiny bude "vraziť klin do ruského frontu na juhu medzi Krymom a pevninským Ruskom," uviedol pre nemecké médiá zástupca šéfa ukrajinskej spravodajskej služby Vadym Skibitsky.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok