Na ISS dorazila náhradná loď pre spiatočnú cestu astronautov na Zem

ta3 čtk
26.2.2023 09:43

Po dvojdňovom lete v nedeľu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) dorazila ruská vesmírna loď Sojuz MS-23 vyslaná ako náhrada za poškodenú MS-22, ktorá mala dopraviť na Zem dvoch ruských astronautov a ich amerického kolegu. O úspešnom prílete informovala agentúra TASS aj americká vesmírna agentúra NASA. Návrat Sergeja Prokopjeva, Dmitrija Petelina a Franka Rubia bol po odklade plánovaný na jeseň.

Na ISS dorazila náhradná loď pre spiatočnú cestu astronautov na Zem
Sergei Korsakov, Roscosmos State Space Corporation via AP

Sojuz MS-22, ktorý trojicu na obežnú dráhu vyniesol, v decembri zasiahol mikrometeorit a ruskí predstavitelia usúdili, že jeho ďalšie využitie by nemuselo byť bezpečné. Na lodi bol zaznamenaný únik chladiacej kvapaliny a na Zemi sa nakoniec budúci mesiac vráti bez posádky.

Náhradou za ňu je MS-23, ktorá tiež bez posádky odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane v noci na piatok. Podľa agentúry TASS dopravila na ISS skoro 430 kilogramov nákladu, vrátane vody, potravín a oblečenia pre posádku, ako aj prostriedky na lekárske vyšetrenie, zariadenia na vedecké experimenty, prostriedky na upratovanie stanice a na kontrolu čistoty vzduchu.

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos podľa agentúry Interfax uviedla, že Sojuz MS-23 zotrvá na obežnej dráhe 215 dní. Kozmonauti Prokopjev a Petelin a astronaut NASA Rubio by tak zostali na ISS do konca septembra, čím by sa ich misia predĺžila z pôvodne plánovaných šiestich mesiacov na rok. NASA sa zúčastnila plánovania as týmto postupom súhlasila.

Okrem uvedenej trojice je vesmírna stanica aktuálne tiež domovom astronautov NASA Nicole Mannovej a Josha Cassadu, Rusky Anny Kikinovej a Japonca Koičiho Wakatu. Túto štvoricu vlani v októbri na ISS prepravila loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX. Ich misia sa teraz chýli ku koncu, pričom vystriedať ich má štvorica zložená z dvoch Američanov, Rusa a astronauta Spojených arabských emirátov, ktorá sa chystá na pondelkový štart v lodi Crew Dragon z Kennedyho vesmírneho centra na Floride.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok