Zlatého medveďa za najlepší film získal na festivale Berlinale dokument Sur l'Adamant

ta3 ČTK
25.2.2023 20:48

Zlatého medveďa za najlepší film 73. ročníka medzinárodného filmového festivalu Berlinale v sobotu v nemeckej metropole získal francúzsko-japonský dokument Sur l'Adamant režiséra Nicolasa Philiberta. O Zlatého medveďa, ktorý je hlavným ocenením festivalu, sa tento rok uchádzalo 19 snímok.

Zlatého medveďa za najlepší film získal na festivale Berlinale dokument Sur l'Adamant
TASR/AP

Ústrednou témou víťazného filmu je plávajúce zdravotnícke zariadenie Adamant, ktoré na Seine v srdci Paríža poskytuje ambulantnú starostlivosť ľuďom s duševnými poruchami. Diváci majú vďaka filmu možnosť vstúpiť na palubu lode a stretnúť sa s pacientmi a opatrovateľmi, ktorí hľadajú nové možnosti, ako byť spolu.

Sedemčlenná medzinárodná porota v hlavnej súťažnej sekcii popri hlavnej cene rozdala aj rad Strieborných medveďov, čo sú ocenenia za jednotlivé filmárske a herecké kategórie. Strieborného medveďa za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe si odnieslo dievča Sofía Oterová za rolu v španielskej dráme 20.000 especies de abejas (20.000 druhov včiel). Snímka rozpráva príbeh osemročného dieťaťa, ktoré chce žiť svoju pravú rodovú identitu.

Strieborného medveďa za najlepší scenár udelila porota vedená americkou herečkou Kristen Stewartovou nemeckej filmárke Angele Schanelecovej za film Music (Hudba), ktorý tiež režírovala. Snímka sa v abstraktnej forme venuje Oidipovmu mýtu, ktorý je časovo presadený do obdobia od 80. rokov 20. storočia do súčasnosti a ktorý divákov zavedie od gréckych pláží k berlínskym jazerám.

Medveďa za najlepšiu réžiu tento rok dostal Francúz Philippe Garrel za francúzsko-švajčiarsku drámu Le grand chariot (Veľké vozidlo). Veľkú cenu poroty si potom odniesla nemecká romantická dráma Roter Himmel (Červené nebo) nemeckého režiséra Christiana Petzolda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok