EÚ schválila desiaty balík sankcií proti Rusku, zasiahne banky aj export

ta3 čtk
25.2.2023 14:33

Európska únia dnes oficiálne schválila ďalší, už desiaty balík sankcií proti Rusku kvôli jeho vpádu na Ukrajinu. Nové opatrenia zasiahnu banky, export technológií využiteľných na vojenské účely alebo vývoz ruských surovín. Rozšíri sa aj sankčný zoznam, na ktorý pribudne 121 mien jednotlivcov a organizácií, pre ktoré platí obmedzenie nakladať s majetkom a zákaz ciest do únie.

Na nových sankciách sa dohodli veľvyslanci členských krajín EÚ v piatok, teda v deň prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu, formálne ich únia prijala dnes. Schvaľovanie bolo tentoraz komplikovanejšie ako obvykle, pretože krajiny sa nedokázali zhodnúť na podrobnostiach zákazu vývozu ruského syntetického kaučuku navrhnutého Poľskom.

"Budeme ďalej zvyšovať tlak na Rusko - a budeme to robiť tak dlho, pokiaľ to bude potrebné," uviedol vo vyhlásení šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. "Máme teraz k dispozícii vôbec najďalekosiahlejšie sankcie, ktoré pomáhajú stenčiť vojnový arzenál Ruska a ťažko dopadajú na jeho ekonomiku," napísala na twitteri šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Reštrikcie voči Rusku sa novo týkajú bánk Alfa a Tinkoff, ktoré čaká odpojenie od medzinárodného platobného systému SWIFT. Obmedzený má byť vývoz komponentov využiteľných na vojenské účely, napríklad elektronických súčiastok na výrobu rakiet a vrtuľníkov alebo termokamier. Sankcie majú zasiahnuť aj výrobu dronov, ktoré dodáva Rusku Irán. Na zoznam individuálnych sankcií pribudli napríklad činitelia zodpovední za násilné deportácie ukrajinských detí do Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok