Macron pôjde do Číny. Chce vyzvať Peking, aby pomohol vyvinúť tlak na Rusko

ta3 čtk
25.2.2023 12:49

Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil, že na začiatku apríla navštívi Čínu, presný dátum ale neuviedol. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej chce Macron vyzvať Peking, aby spojencom Ukrajiny pomohol "vyvinúť tlak na Rusko, aby zastavilo agresiu a vybudovalo mier".

Deň po tom, čo Peking zverejnil dokument vyzývajúci k mierovým rozhovorom a "politickému riešeniu" konfliktu, Macron uviedol, že mier je "možný iba vtedy, ak zahŕňa zastavenie ruskej agresie, stiahnutie vojsk a rešpektovanie územnej suverenity a ukrajinského ľudu". Tieto myšlienky chce zopakovať na svojej návšteve Číny.

Peking v piatok predstavil svoj mierový plán v dokumente nazvanom Čínske stanovisko k politickému urovnaniu ukrajinskej krízy. Okrem iného v ňom nabáda, aby sa obe krajiny zdržali útokov na civilné obyvateľstvo, vyzýva na zriadenie humanitárnych koridorov, ale aj na ukončenie západných sankcií proti Rusku. Zároveň sa Čína prihlásila k princípu "zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti všetkých krajín".

Dvanásťbodový dokument vypracovaný čínskou diplomaciou Kyjev odmietol, pokiaľ nebude zahŕňať stiahnutie ruských vojsk na hranice z roku 1991, ale zároveň uviedol, že je otvorený rokovaním o niektorých častiach plánu. Moskva ho naopak podporila, Ukrajina by sa podľa nej mala zmieriť s "novou územnou realitou".

"Ak tvrdíte, že ste globálny hráč, neponúkate nereálny plán. Nestávkujete na agresora, ktorý porušil medzinárodné právo a vojnu prehrá. Nie je to prezieravé," okomentoval dnes čínsky plán na twitteri poradcu kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak .

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok