Slovensko nestačilo na Belgicko, jediným strelcom debutant Lásik

TASR, TA3
6.2.2013 22:51

Slovenská futbalová reprezentácia prehrala v stredu v jej úvodnom vystúpení v kalendárnom roku 2013 v Bruggách s domácim Belgickom 1:2.

Slovensko nestačilo na Belgicko, jediným strelcom debutant Lásik
SITA

V generálke pre zverencov trénerov Marca Wilmotsa, resp. Stanislava Grigu s Michalom Hippom na jarnú kvalifikáciu MS 2014 v Brazílii sa gólovo presadili Eden Hazard z londýnskej Chelsea z penalty v 10. minúte a Dries Mertens v 90. minúte, resp. v 87. minúte debutant v slovenskom výbere Richard Lásik.

V treťom vzájomnom súboji (všetky prípravné) sa po dvoch remízach 1:1 zrodila prvá výhra Belgicka. Slováci, ktorým pred duelom vypadli zranení Radoslav Zabavník a Vladimír Weiss, resp. chorý Martin Jakubko, hrali v prvom polčase zakríknuto a bez nápadu, domáci ich predčili vo všetkom. Po zmene strán sa výkon hostí zlepšil, vyrovnali v závere, no napokon ich zrazil do kolien gól v 90. minúte.

Po zápase v Belgicku odohrajú Slováci 22. marca kvalifikačný zápas v boji o Brazíliu v Žiline proti Litve, o ďalšie štyri dni opäť pod Dubňom nastúpia v príprave proti účastníkovi EURO 2012 zo Švédska. Výber "Rode Duivels", ktorý je lídrom kvalifikačnej A-skupiny, čaká po Slovákoch ostrý kvalifikačný dvojzápas s Macedónskom.

Belgicko - Slovensko 2:1 (1:0)
Góly: 10. Hazard (z 11 m), 90. Mertens - 87. Lásik, ŽK: Mertens - Ďurica, rozhodovali: Yefet - Davidy, Bornshtein (všetci Izr.)
zostavy a striedania:
Belgicko: Gillet - Alderwireld, Van Buyten, Lombaerts (62. Van Damme), Vertonghen - Witsel (86. Simons) - De Bruyne (62. Martens), Dembélé - Mirallas (46. Nainggolan, 78. Buffel), Benteke (46. Lukaku), Hazard
Slovensko: Kuciak - Hubočan (78. Lásik), Škrtel, Ďurica, Švento (46. Pauschek) - Pečovský, Kucka (87. Saláta) - Hamšík, Sapara, Stoch (61. Mak) - Vittek (15. Ďuriš)

Priebeh zápasu:
Oba tímy začali na pomerne klzkom teréne v dobrom tempe, pričom dominovali zabezpečené defenzívy. Z prvej vážnejšej akcie sa však Belgičania dostali do vedenia. V 9. minúte Hazard nastrelil v šestnástke loptu do lakťa Hubočana a izraelský rozhodca Yefet ukázal na penaltový bod. Hazard jedenástku rutinérsky premenil - 1:0 pre "červených diablov".

Hostia o pár minút prišli o útočníka Vitteka, keď sa navrátilec do reprezentácie pošmykol v osobnom súboji, natiahol si zadný stehenný sval a musel ho vystriedať Ďuriš. Slováci potom v ďalšom priebehu hrali zakríknuto, absentoval im kreatívny prechod do útoku a len sa bránili. Belgičania dobre držali loptu, boli lepší, rýchlejší a technickejší v osobných súbojoch a dokázali si aj vytvárať šance.

Po chybách v rozohrávke Pečovského či Stocha sa dostavali do nebezpečného zakončenia De Bruyne a Hazard, príležitosti nevyužili ani Benteke či nebezpečne hlavičkujúci Van Buyten. Až v úplnom závere si vypracovali príležitosť aj hostia, Švento pekne zabehol za obranu a jeho umný center hlavičkou nedokázal poslať za chrbát Gilleta zakončujúci Kucka.

Do druhého polčasu hostia naskočili aktívne a zlepšili herný prejav. V 50. minúte zakončoval prvou slovenskou strelou do priestoru brány Hamšík. O tri minúty mohol po peknej pätičke Hazarda zvýšiť Witsel, no loptu smerujúcu do siete zblokoval výborne Škrtel.

Slováci okamžite odpovedali strelou Saparu, na slovenskú smolu však mieril mimo. V 61. minúte center Saparu z priameho kopu hlavičkoval Hamšík, no Gilleta nezaskočil. O ďalšie štyri minúty nezakončil z blízka tiesnený Ďuriš, ale hostia ožívali a dotierali na súpera.

V 75. minúte získal Kucka loptu po chybe Belgičanov v obrane, ale nedokázal vysunúť do brejku Ďuriša, a o pár okamihov Saparov priamy kop z ľavej strany nikto netečoval, takže Gillet loptu pokojne skrotil. V 86. minúte sa mohol hrdinom okamihu stať debutant a striedajúci Mak, ale pekné vysunutie od Saparu nevyužil.

No o minútu už predsa len snaha hostí našla uplatnenie, keď Lásik strelou spoza obrancov vyrovnal na 1:1. Belgičania ale dokázali nájsť odpoveď na vyrovnanie a Mertens po chybe hostí v rozohrávke a vysunutí od Dembélého peknou strelou rozhodol o triumfe domácich.

Hlasy po zápase:

Stanislav Griga (jeden z trénerov reprezentácie SR): "Prvý polčas bol pokračovaním nášho zlého výkonu zo zápasu v Česku. Belgičania boli aktívnejší a lepší. Po zmene strán sme však zrýchlili pohyb aj kombinácie. Richardovi Lásikovi sa vydaril debut ako ´hrom´ a aj ďalší hráč, ktorý ešte nereprezentoval, Róbert Mák, priniesol oživenie. U Róberta Vitteka to vyzerá na natrhnutie zadného stehenného svalu."

Dušan Kuciak (brankár tímu SR): "Za druhý polčas sme si nezaslúžili prehrať, o to viac ma to mrzí. Musíme sa z toho poučiť, aby sa nám to nestávalo v kvalifikácii. Druhý gól v závere? Súper to trafil skvele, nemal som šancu."

Martin Škrtel (obranca a kapitán tímu SR): "Prvý polčas to bola katastrofa. Po zmene strán sme zlepšili náš výkon, vyrovnali sme, ale, žiaľ, v závere sme inkasovali. Som rád, že mladíci Lásik a Mak priniesli do mužstva oživenie a boli prínosom. Prehra po takom priebehu mrzí."

Romelu Lukaku (útočník Belgicka): "Prvý polčas bol z našej strany výborný. Na trávniku sme dominovali. Po zmene strán sa Slováci dostali do zápasu, zlepšili svoj výkon v defenzíve aj ofenzíve. Podarilo sa im vyrovnať. My sme však našťastie rýchlo odpovedali a strhli sme víťazstvo na našu stranu."

S výkonom Slovákov potešila aspoň vydarená premiéra dvojice mladíkov v reprezentačnom áčku - Lásika s Makom

Róbert Vittek sa v Brugách zranil

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok