ROZHOVOR: Kedysi sa ľudia vyhýbali vojenskej službe, teraz je nadbytok dobrovoľníkov, hovorí Ukrajinec

Od ruskej invázie na Ukrajinu prešiel už rok. Zatiaľ, čo niektorí Ukrajinci každodenne bojujú o život na bojisku, iní sa z cudziny iba s hrôzou prizerajú na ich domov, ktorý ničí ruská armáda. Daniil je študentom na Slovensku, ktorý sa sem presťahoval v roku 2014. Na Ukrajinu sa v najbližších rokoch nechce vrátiť, no Ukrajincom na Slovensku sa snaží pomôcť ako len môže.

ROZHOVOR: Kedysi sa ľudia vyhýbali vojenskej službe, teraz je nadbytok dobrovoľníkov, hovorí Ukrajinec
TASR/AP

Politici diskutujú o dodávkach zbraní, tankov, stíhačiek... Ako by mala podľa vás Európa či svet pomáhať Ukrajine?

Vo väčšine štátov Európy a v USA je ochota pomôcť Ukrajine veľká. Otázkou ale ostáva, čo si môžu dovoliť a čo nie. Je to na rozsiahlu diskusiu a na odborníkov z oblasti ekonómie, práva a na vojenských expertov. Podľa mňa máme veľký nedostatok protivzdušnej obrany. Samozrejme, ani tanky, stíhačky, rakety, samopaly, munícia, ďalekohľady a iné obranné prostriedky sa nesmú podceňovať a sme vďační každému, kto akýmkoľvek spôsobom prispel k ich dovozu.

Ak môžete, pomôžte

Situáciu na Ukrajine sledujete zo Slovenska. Snažíte sa jej odtiaľto nejak pomôcť?

Od prvého dňa som hľadal nejaký spôsob, ako by som pomohol. Najprv som pôsobil ako dobrovoľník na Hlavnej stanici v Bratislave, kam prichádzali vlaky s utečencami, ale vedel som, že môžem spraviť viac. Preto som išiel do dediny s hraničným priechodom Vyšné Nemecké a spolu so Slovenským skautingom pomáhal utečencom. Našou úlohou bolo postarať sa, aby mali zabezpečené základné potreby a dostali informácie o tom, aké sú ich ďalšie možnosti.

Tam som dva mesiace pomáhal 12 až 15 hodín denne, tri či štyri dni do týždňa. Neskôr sa množstvo utečencov znížilo a celú agendu prebrali policajti a hasiči. Momentálne pomáham menej, ale keď vidím, že niekto potrebuje pomoc s prekladom, zákonmi, zamestnaním alebo hľadá lacný nábytok,oblečenie či ubytovanie, snažím sa pomôcť. Párkrát do týždňa doučujem Ukrajincov na prijímacie skúšky na vysoké školy a venujem značnú časť platu na zbierky pre známych vojakov.

Situácia na fronte sa každý deň mení. V aké východisko z tohto konfliktu dúfate?

Prijateľné východisko je len jedno, a to vrátenie okupovaných území Ukrajine, návrat k hraniciam z roku 1991, vrátenie všetkých deportovaných občanov a vyplatenie financií na obnovenie poškodenej infraštruktúry. Samozrejmosťou je aj súdny proces pre každého, kto úmyselne prispel ku vypuknutiu a priebehu vojny.

O všetkom ostatnom sa dá dlho diskutovať. O tom či bude Ukrajina pokračovať v Budapeštianskom memorande, alebo si obnoví jadrový arzenál, alebo sa bude snažiť dostať do NATO a Európskej únie, alebo o iných témach, sa budú dohadovať politici a experti.

Slovensko patrí medzi štáty, ktoré pomáhajú Ukrajine najviac - či už ide o zbrane, alebo materiálne dary. Akú pomoc od Slovenska oceňujete? 

Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí akokoľvek pomohli približovať víťazstvo Ukrajiny vo vojne. Každému, kto pomohol utečencom a každému, kto nemlčí a robí aj len to najmenšie. 

Komentár na sociálnej sieti neprinúti Rusko vzdať sa, ale ukáže, že človek schvaľuje pomoc Ukrajine, a tým dá najavo politikom, že v nej majú pokračovať. Malý finančný dar nezachráni život vojaka, ale priblíži víťazstvo dobra nad zlom. To, že niekto ukáže bezmocným dôchodcom z Ukrajiny ako sa kupuje lístok na vlak, nezničí ruskú stíhačku, ale ich deti v bombovom kryte budú pokojnejšie počas denných ruských zásahov a budú vedieť, že ich rodičia starí rodičia sú v poriadku. Ak môžete pomôcť, tak pomáhajte. A nielen Ukrajincom. Každý, kto pomoc potrebuje, si ju zaslúži.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok