ROZHOVOR: Kedysi sa ľudia vyhýbali vojenskej službe, teraz je nadbytok dobrovoľníkov, hovorí Ukrajinec

ta3/Alžbeta Múcsková
28.2.2023 00:00

Od ruskej invázie na Ukrajinu prešiel už rok. Zatiaľ, čo niektorí Ukrajinci každodenne bojujú o život na bojisku, iní sa z cudziny iba s hrôzou prizerajú na ich domov, ktorý ničí ruská armáda. Daniil je študentom na Slovensku, ktorý sa sem presťahoval v roku 2014. Na Ukrajinu sa v najbližších rokoch nechce vrátiť, no Ukrajincom na Slovensku sa snaží pomôcť ako len môže.

ROZHOVOR: Kedysi sa ľudia vyhýbali vojenskej službe, teraz je nadbytok dobrovoľníkov, hovorí Ukrajinec
TASR/AP

V rozhovore sa dočitate:

  • prečo Ukrajinec Daniil opustil domov,
  • aké boli jeho prvé dni na Slovensku,
  • aké vzťahy mali Rusko a Ukrajina pred vojnou,
  • čo prežívajú jeho blízki, ktorí ostali v Ukrajine,
  • či pomoc od Slovenska a Európy Ukrajincom stačí,
  • ako Daniil pomáha utečencom, ktorí prišli na Slovensko.

Ukrajinu ste opustili dávno pred vypuknutím celoplošnej ruskej invázie. Čo vás viedlo k príchodu na Slovensko?

Na Slovensko som prišiel v auguste 2014 z Kyjeva. Mal som na to viaceré dôvody, no hlavným z nich bola ekonomická situácia. Pracoval len môj otec, na ukrajinské pomery mal sprvu celkom slušný prijem, okolo 1700 eur v čistom. To stačilo na to, aby sám uživil päťčlennú rodinu. Avšak v priebehu jedného polroku sa kurz ukrajinskej hrivny a eura, ktorý bol 9/1, zmenil na 24/1.

Mali sme ešte niečo našetrené, no zhodli sme sa, že ide o poslednú príležitosť poslať mojich súrodencov a mňa do Európy za lepším vzdelaním. Spolu so starším bratom sme sa ocitli na Slovensku. Ja som nastúpil na štvorročné gymnázium v Bratislave a on na Slovenskú technickú univerzitu.

Názory na vojnu na Ukrajine sú veľmi polarizujúce. Stretli ste sa s prejavmi rasizmu či nenávisti?

Viackrát som sa stretol s rasizmom, ale nikdy to neviedlo k vážnym dôsledkom. Hádal som sa s agresívnymi Slovákmi v baroch, napádali ma v komentároch na sociálnych sieťach, a dokonca mi majiteľ bytu odmietol prenajať ubytovanie pre to, že som z Ukrajiny. Častejšie som sa však stretol s ochotnými a nápomocnými Slovákmi, a to najmä medzi spolužiakmi, vedením školy a aj na úradoch.

Prvé dni na Slovensku

Na Slovensku ste už niekoľko rokov. Ako sa vám podarilo udomácniť a nájsť tu zázemie?

Nebolo vôbec jednoduché pripraviť potrebné doklady k emigrácii. Rodičia museli predať rekreačný dom a stráviť mesiace vybavovaním, legalizáciou a prekladom našich dokladov. V tom čase som sa už pripravoval na život na Slovensku. Na súkromných jazykových kurzoch v Kyjeve som sa učil jazyk. Po príchode na Slovensko som hodiny strávil na Slovenskej cudzineckej polícii v Petržalke.

Mal som problémy s ubytovaním, so školou i s hľadaním brigády. Vďaka ochotným kamarátom, spolužiakom a mojej triednej učiteľke sa však všetko podarilo vyriešiť. Momentálne študujem na vysokej škole v Bratislave, pracujem v odbore a píšem diplomovú prácu.

Chceli by ste sa niekedy vrátiť na Ukrajinu? 

Najprv si chcem spraviť v Európe doktorát a získať expertízu v mojej oblasti. Ak sa mi naskytne príležitosť vrátiť sa na Ukrajinu viesť laboratórium a učiť mladých vedcov, rád ju zoberiem. Je to však otázka, nad ktorou sa zamyslím o 10 až 15 rokov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok