Ukrajina: V súčasnej dobe sme svedkom opotrebovávacej vojny, uviedol bezpečnostný poradca Šándor

ta3
24.2.2023 15:02

Treba sa pripraviť na stret Ruska a NATO. V utorok to na veliteľskom zhromaždení vyhlásil náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky Karel Řehka. V akej fáze je po roku vojnový konflikt na Ukrajine? Aká je situácia na bojiskách a ako bojujú Ukrajinci a Rusi? Aké zbrane požívajú obe strany a koľko obetí si boje vyžiadali? O tom všetkom, aj o možných scenároch ďalšieho vývoja vojny sme sa rozprávali s generálom v zálohe a bezpečnostným poradcom Andorom Šándorom.

Ukrajina: V súčasnej dobe sme svedkom opotrebovávacej vojny, uviedol bezpečnostný poradca Šándor
ta3

Po roku bojov, v akej fáze je konflikt a situácia priamo na bojiskách? "V súčasnej dobe sme svedkom opotrebovávacej vojny, ktorá ma za cieľ zo strany Ruska držať ukrajinské jednotky v bojovom kontakte. Spôsobiť straty a skomplikovať ich možné vystriedanie či posilnenie," uviedol bezpečnostný poradca Andor Šándor. Ukrajina má jasný cieľ - brániť svoje územie proti agresorovi.

V utorok náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky Karel Řehka vyhlásil, že sa výhliadkovo treba pripraviť aj na prípadný stret NATO a Ruska. Vysvetľoval to tak, že je to ďaleký horizont. Ako to vnímate vy? "Treba povedať, že v tejto chvíli je toto nebezpečenstvo relatívne nízke. Ak sa však na to pozrieme z dlhodobého hľadiska, keďže nevieme ako sa bude konflikt vyvíjať, tak trochu strácame cit v tom, kedy sa ešte veľkej vojne s Ruskom môžeme vyhnúť," povedal generál v zálohe Šándor.

Celú reláciu si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok