Vo Viedni zasadalo Parlamentné zhromaždenie OBSE. Rokovaciu sálu opustil ruský zástupca

ta3 ČTK
24.2.2023 13:50

Tvrdou kritikou ruskej invázie na Ukrajinu pokračovalo v piatok zasadnutie Parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo Viedni. Keď delegácie povstali, aby dali najavo svoju solidaritu s Ukrajinou, opustil sálu ruský zástupca, informuje agentúra APA.

Vo Viedni zasadalo Parlamentné zhromaždenie OBSE. Rokovaciu sálu opustil ruský zástupca
TASR/AP

"Naša energia musí smerovať k podpore Ukrajiny," vyzvala v úvodnom prejave predsedníčka Parlamentného zhromaždenia Margareta Cederfeltová. Podobne sa vyjadrili aj ďalší rečníci, ktorí hovorili o "imperialistickej útočnej vojne", "bande zločincov a katov" alebo o nutnosti dodávať Ukrajine zbrane.

Tvrdo Rusko kritizovala aj zástupkyňa Kanady, ktorá delegátov vyzvala, aby povstali na znamenie solidarity s Ukrajinou. Veľká väčšina delegácií tak urobila, zatiaľ čo šéf tej ruskej, Pjotr Tolstoj, v tej chvíli odišiel z rokovacej sály. V ďalšej časti rozpravy sa za Rusko postavili len jeho vlastní reprezentanti a predstaviteľ Bieloruska, ktorý tvrdil, že Spojené štáty blokujú rokovania o mieri.

Zasadnutia aj v piatok na protest proti účasti Ruska bojkotujú zástupcovia Ukrajiny a Litvy. S kritikou sa podľa APA stretla aj skutočnosť, že sa rokovanie odohráva bez účasti novinárov. Podľa podpredsedu Parlamentného zhromaždenia Michaela Georga Linka o tom tento orgán rozhodol z dôvodu, aby Rusko nedostalo šancu urobiť z akcie "obriu propagandistickú show".

OBSE má so svojimi 57 členskými štátmi za cieľ predchádzať konfliktom a posilňovať demokraciu. Ide o jediné regionálne bezpečnostné fórum, na ktorom sa predstavitelia krajín NATO a USA pravidelne stretávajú so zástupcami Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok