Prešovskí poslanci schválili financie na výstavbu futbalového štadióna

ta3 TASR
24.2.2023 12:01

Prešovskí mestskí poslanci schválili na svojom stredajšom rokovaní uzatvorenie zmlúv o dielo s víťazom verejného obstarávania na výstavbu Futbal Tatran Arény (FTA). Schválili tiež financovanie stavby vo výške 7,14 milióna eur. V tomto roku na ňu v rozpočte vyčlenili prvých 3,2 milióna eur. Vedenie mesta zároveň rokuje o podpore zo strany štátu na dostavbu časti, ktorú zatiaľ nemá finančne krytú.

Prešov hlavná ulica Komunálne voľby 1140px (TASR/Milan Kapusta)
TASR/Milan Kapusta

Víťazom verejného obstarávania sa stala spoločnosť AVA-stav, s. r. o., Galanta. Stavbu má realizovať v dvoch etapách za celkovú sumu 21,21 milióna eur bez DPH. Prešovskí krajskí poslanci schválili 13. februára na svojom zasadnutí uzatvorenie zmlúv o dielo na výstavbu FTA. Schválili tiež spoluúčasť na financovaní prvej etapy výstavby vo výške 7,14 milióna eur.

Ako uviedol primátor mesta František Oľha, Slovenský futbalový zväz prišiel s návrhom, že projekt FTA je pre nich priorita. Prešovský štadión bude podľa jeho slov vyhlásený ako športová infraštruktúra národného významu, a to umožní získanie dotácie prostredníctvom Fondu pre podporu športu do výšky približne 5 000 000 eur.

"Možno to bude trochu menej, zatiaľ nevieme, rokujeme, ale predbežne všetci zúčastnení povedali, že Prešovu pomôžu, ako sa dá, aby sme to jednak aj my finančne zvládli a jednak, aby štadión naozaj bol. Je veľmi, veľmi pravdepodobné, že sa nám podarí zabezpečiť finančné krytie na celý projekt a stihnúť termín koniec roka 2024 na prvé zápasy," povedal Oľha.

Výstavba štadióna by mala byť financovaná zo štyroch zdrojov. Sumou 7,14 milióna eur prispeje mesto a Prešovský samosprávny kraj, sumou 2,4 milióna eur Slovenský futbalový zväz a zvyšok by bol z Fondu na podporu športu. FTA s kapacitou takmer 6500 miest má spĺňať kritériá UEFA tretej kategórie. Rovnako má byť jedným z dejísk majstrovstiev Európy vo futbale hráčov do 21 rokov v roku 2025.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok