Extra dávka zdravia, ktorá vyrastá len z vody: Vypestujte si mikrobylinky

TA3/zm
3.3.2023 08:00

Mikrobylinky vyrastajú len z vody, takže ich pestovanie zvládne naozaj každý. Nepotrebujú ani veľa priestoru, takže sa zmestia aj do malej kuchyne v byte. Na oplátku ponúkajú bohatú dávku antioxidantov.

Extra dávka zdravia, ktorá vyrastá len z vody: Vypestujte si mikrobylinky
Pexels

Mikrobylinky, mikrozelenina alebo microgreens. To všetko označujú rastlinky, ktoré vyrastajú do výšky 7 až 10 centimetrov a pripomínajú klíčky.

Klíčky verzus mikrobylinky

Ak necháte akékoľvek semienka naklíčiť a konzumujete ich ešte v čase klíčenia, potom je jasné, že ste do stravy zaradili klíčky. Mikrobylinky vyzerajú podobne, pretože nechávate semienka vo vode naklíčiť, no počkáte, kým sa na nich vytvoria prvé lístky a vyrastú do výšky maximálne 10 centimetrov Ide teda o mladé výhonky, ktoré sú plné vitamínov a antioxidantov.  

Nielen žerucha

Snáď najznámejšou mikrobylinkou, ktorá sa pestovala u nás už pred desiatkami rokov, je žerucha. No microgreens ponúkajú oveľa rozmanitejšie spektrum semienok, ktoré môžete rovnakým spôsobom vypestovať, napríklad na okennej parapete.

Najjednoduchšia a najznámejšia mikrozelenina je zo semien reďkovky, rukoly, ľanu či chia. Medzi ďalšie obľúbené druhy patria horčičné semienka, šošovica či hrach.

Bez chémie

Hoci sa pomaly prebúdza jar a bude sa dať pestovať toho oveľa viac, mikrozelenina je ideálnym spôsobom, ako dostať do tela vitamíny v čase, keď ešte v záhrade nič nerastie. A ani nebudete čakať tak dlho na úrodu. Zvyčajne stačí rastlinkám niekoľko dní a dajú sa konzumovať. Navyše, pestuje sa zásadne zo semien, ktoré neprešli chemickou úpravou. Na takéto pestovanie treba používať len microgreens semená, teda nie klasické zo záhradkárstva. Tie nie sú na pestovanie týmto spôsobom vhodné.

Ako pestovať

Keď si zabezpečíte vhodné semienka, môžete ich pestovať rôznymi spôsobmi. Najjednoduchší je v miske s vodou, vhodná je však nakličovacia miska, ktorá má v prvej miske vodu a v druhej otvory. Semienka teda nasypete do tej časti, ktorá funguje ako sitko, čo zabezpečí, že mikrobylinky budú v kontakte s vodou, ale nebudú sa v nej máčať.

Druhou možnosťou je semienka uložiť na vatu, ktorú budete denne niekoľkokrát vlhčiť rozprašovačom. Keď rastlinky vyrastú, nestrihajte ich, ale vyberte z vaty aj s korienkom, ktorý po opláchnutí zjete. Aj ten je totiž plný vitamínov a antioxidantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok