USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote dvoch miliárd dolárov

ta3 ČTK
24.2.2023 07:46

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote dvoch miliárd dolárov, uviedol bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan.

Britský obranný priemysel s Kyjevom rokuje, aby mohol na Ukrajine vyrábať zbrane
AP Photo/Libkos

"Budeme aj naďalej sledovať to, čo je nevyhnutné, a poskytneme to, čo je nevyhnutné, aby Ukrajina mala všetko, čo potrebuje, aby uspela na bojovom poli," povedal Sullivan podľa agentúry Reuters na akcii organizovanej televíziou CNN k výročiu ruskej invázie.

Ohlásenie ďalšieho balíka americkej vojenskej pomoci v hodnote dvoch miliárd dolárov predtým CNN avizovala. Podľa jej zdrojov by zbrane a munície tentoraz nemali pochádzať z amerických armádnych skladov, odkiaľ ich možno pomerne rýchlo dopraviť na bojisko, ale pôjde o objednávku u amerických výrobcov. Znamená to, že potrvá pomerne dlho, kým objednané výrobky dorazia na Ukrajinu. Objednávky možno ale vnímať aj ako potvrdenie dlhodobého záväzku USA pomáhať Ukrajine odraziť ruskú agresiu.

Balík má obsahovať rakety pre raketomety HIMARS, delostreleckú muníciu kalibru 155 milimetrov, rôzne druhy bezpilotných lietadiel, zbrane proti dronom, prostriedky na zneškodňovanie mín, zariadenia na utajené spojenie a prostriedky slúžiace na výcvik vojakov a opravám techniky.

Začiatkom týždňa Pentagón ohlásil, že USA posielajú v rámci americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu muníciu do raketometov HIMARS, protitankovej strely Javelin či štyri radary na monitorovanie vzdušného priestoru. Išlo o balík v hodnote 460 miliónov dolárov. Oznámenie prišlo po neohlásenej návšteve amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjeve, kde avizoval dodatočné dodávky na podporu ukrajinskej obrany.

USA sú pre Ukrajinu najvýznamnejším dodávateľom vojenskej pomoci. Za rok od útoku ruskej armády Washington na tento účel vynaložil bezmála 30 miliárd dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok