NHL: Tatar druhou hviezdou zápasu, New Jersey pomohol gólom a asistenciou

ta3 TASR
24.2.2023 07:34

Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar zaznamenal gól a asistenciu a stal sa druhou hviezdou zápasu pri víťazstve New Jersey nad Los Angeles 4:3 po predĺžení v zámorskej NHL.

NHL: Tatar druhou hviezdou zápasu, New Jersey pomohol gólom a asistenciou
TASR/AP

O triumfe Devils rozhodol v 3. minúte predĺženia Dawson Mercer a dokonal tak úspešný obrat. “Diabli” po prvej tretine prehrávali 0:2, napokon uspeli v treťom z uplynulých štyroch stretnutí a sú na 3. mieste vo Východnej konferencii.

Tatar zavelil k obratu, keď v 37. minúte znížil na 1:2. Mercer vybojoval puk za bránkou, zmocnil sa ho Tatar a bekhendom ponad rameno Phoenixa Copleyho strelil svoj 13. gól v sezóne. V 43. minúte vyšla spolupráca slovenského veterána a nováčika v NHL znova, tentokrát v opačnom garde a Mercer po peknej Tatarovej prihrávke vyrovnal na 2:2. Kings sa dostali ešte raz do vedenia zásluhou Seana Durziho, ale 39 sekúnd pred treťou sirénou vyrovnal Nico Hischier a v nadstavenom čase rozhodol Mercer.

“Zápas sme si užili. Stále sme išli naplno, nevzdávali sme sa a napokon to vyšlo,” povedal Mercer pre nhl.com. Tatar nastúpil v prvom útoku s Hischierom a Mercerom, na ľade bol 19:27 minúty, zaznamenal aj dva plusové body a dve strely. V tejto sezóne zaznamenal svoj šiesty dvojbodový zápas, v 58 dueloch má bilanciu 13+20. “Vo formácii s Mercerom sa mi hralo výborne, je mladý, dravý a darí sa mu. Snažil som sa čo najviac pomôcť tímu a som rád, že to vyšlo. Ukázali sme, že máme charakter. Aj keď sme dostali gól na 2:3, dokázali sme ešte vyrovnať a napokon vyhrať. V prvej tretine sme dostali dva lacné góly, to by sa nemalo stávať,” povedal Tatar pre web “diablov.” Devils zaznamenali 21. víťazstvo v zápase, v ktorom prehrávali, čo je najlepšia bilancia v NHL.

V zápase bohatom na góly vyhralo Buffalo na ľade Tampy Bay 6:5 po predĺžení, keď v oslabení rozhodol o triumfe Sabres svojim prvým gólom v sezóne Iľja Ľubuškin. Ruský obranca vypichol puk Stevenovi Stamkosovi a po sóle prekonal Andreja Vasilevského strelou na bližšiu žrď. “Využil som priestor, ktorý sa mi naskytol. Som rád, že som pomohol tímu, je to dôležitejšie ako ja. Bojujeme o play off a potrebujeme každý bod,” povedal “sviatočný strelec” Ľubuškin, ktorý v 253 dueloch v NHL strelil štyri góly. Lightning prehrávali v tretej tretine 3:5, ale dostali duel aspoň do predĺženia. V 49. minúte sa na ofenzívny výlet vybral Černák, po šikovnej kľučke nahodil bekhendom puk pred bránku a Anthony Cirelli znížil na 4:5. Pre Černáka to bola 10. asistencia v tomto ročníku. V drese Buffala sa štvrtým hetrikom v sezóne blysol Tage Thompson, ktorý je s 39 gólmi tretí najlepší strelec NHL.

Martin Fehérváry bol pri nezdare Washingtonu s Anaheimom 2:4 a pripísal si taktiež asistenciu. Slovenský obranca v polovici druhej tretiny naštartoval krásnu akciu, po ktorej Nick Jensen dostal Capitals do vedenia 2:1. V ďalšom priebehu však už skórovali len hostia. Capitals nepomohol ani návrat Alexandra Ovečkina a prehrali šiesty duel v sérii. Anaheim naopak šnúru šiestich prehier ukončil. “Každým striedaním som sa cítil lepšie. Som rád, že som späť s tímom,” povedal Ovečkin, ktorý pre úmrtie otca vynechal štyri zápasy. Kapitán Capitals zaznamenal päť striel a dve mínusové body. “Káčerom” výrazne pomohol k víťazstvu brankár John Gibson, ktoru kryl 41 striel. Fehérváry bol na ľade 20 minút a 39 sekúnd, okrem siedmej asistencie v sezóne zaznamenal aj mínusový bod a dve strely.

V bránke New Yorku Rangers sa predstavil Jaroslav Halák, no jeho tím prehral v Detroite 1:4. Rangers zaznamenali tretiu prehru za sebou po tom, ako mali sedemzápasovú víťaznú sériu. Gólom a dvoma asistenciami prispel k siedmemu víťazstvu Red Wings v posledných ôsmich zápasov Andrew Copp. “Myslím, že sme našli recept na úspech. Hrali sme výborne v defenzíve, darilo sa nám v špeciálnych situáciách a vynikajúco chytal Ville Husso,” povedal Copp. Halák zaznamenal 19 zákrokov, jediný gól “jazdcov” strelil Vincent Trocheck. Rangers nebodovali na ľade súperov prvýkrát po desiatich zápasoch a jeden duel ich delil od vyrovnania svojho rekordu zo sezóny 1939-40.

Edmonton vyhral v Pittsburghu vysoko 7:2, štyrmi bodmi sa zaskvel líder produktivity súťaže Connor McDavid. Kapitán “olejárov” strelil dva góly (druhý z trestného strieľania) a pridal dve asistencie. V 59 zápasoch nazbieral 109 bodov za 46 gólov (kariérne maximum) a 63 asistencií. V šiestom zápase za sebou skóroval Leon Draisaitl a pridal aj asistenciu. Oba góly Penguins strelil obranca Kris Letang, dve tretiny chytal Tristan Jarry, ktorého na záverečných dvadsať minút vystriedal Casey DeSmith. Oilers prestrieľali domácich 44:24, 14:3 v prvej tretine. “Je to frustrujúce. Vôbec nehráme tak ako chceme,” povedal Letang. McDavid zaznamenal deviaty zápas v sezóne s minimálne štyrmi bodmi. Naposledy sa to v NHL podarilo v sezóne 1995-96 Mariovi Lemieuxovi (16 zápasov), Jaromírovi Jágrovi (9) a Petrovi Forsbergovi (9).

Piate víťazstvo za sebou zaznamenal najlepší tím NHL Boston. O triumfe 6:5 v Seattli rozhodol 98 sekúnd pred koncom Jake DeBrusk. Domáci Kraken viedli 5:4 po góle Jadena Schwartza v čase 55:30, ale o 29 sekúnd neskôr vyrovnal Brandon Carlo. Bruins úspešne odštartovali štvorzápasový trip, svoj 42. gól v sezóne strelil po fantastickej individuálnej akcii David Pastrňák.

NHL - výsledky

Columbus - Minnesota 0:2

New Jersey  - Los Angeles 4:3 pp

Pittsburgh - Edmonton 2:7

Tampa Bay - Buffalo 5:6 pp

Washington - Anaheim 2:4

Detroit - New York Rangers 4:1

St. Louis - Vancouver 2:3 pp

Vegas - Calgary 4:3

Seattle - Boston 5:6

San Jose - Nashville 2:6

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok