FOTO: Z Bachmutu je mesto duchov, zábery z dronu odhaľujú rozsah skazy

TA3 ČTK
23.2.2023 16:34

Nové zábery mesta Bachmut urobené nedávno zo vzduchu dronom odhaľujú, ako najdlhšia bitka ruskej invázie na Ukrajinu premenila toto východoukrajinské mesto soľných a sadrovcových baní na mesto duchov.

FOTO: Z Bachmutu je mesto duchov, zábery z dronu odhaľujú rozsah skazy
TASR/AP

Napísala to vo štvrtok agentúra AP, ktorá tiež zverejnila snímky zo záberov bezpilotného lietadla. Bachmut je v súčasnej dobe jedným z ohnísk vojny a odohrávajú sa tam jedny z najťažších bojov konfliktu, ktorý rozpútala Moskva pred takmer rokom svojou inváziou na Ukrajinu.

"Na záberoch urobených 13. februára nie sú vidieť žiadni ľudia. Ale oni tam stále sú - niekde mimo dohľadu, v pivniciach a obranných pevnostiach, sa snažia prežiť," popisuje AP. O ľudskej prítomnosti v meste vypovedajú stopy pneumatík na cestách a ľudské stopy na chodníkoch pokrytých snehom. Z predvojnových asi 80-tisíc obyvateľov sa ich niekoľko tisíc odmietlo alebo nemohlo evakuovať. Veľkosť vojenskej posádky, ktorú Ukrajina v meste rozmiestnila, je tajná.

Grafity na stenách vyhoreného obchodu tiež ukazujú, že tu sú alebo boli ľudia, píše agentúra. "Bachmut miluje Ukrajinu," píše sa na nich. Vedľa je vyobrazená tvár vrchného veliteľa ukrajinskej armády Valerija Zalužného, ktorý drží dva prsty v geste V - symbole víťazstva. "Boh a Valerij Zalužnyj sú s nami," píše sa pod maľbou.

Celý rozsah skazy v meste je zo vzduchu jasne vidieť. Rady obytných domov sú vypitvané, stoja len ich obvodové múry, vnútro ruín je vystavené snehu a mrazu, popisuje AP. A tiež zvedavému oku dronu, ktorý nazrel okrem iného do kuchyne jedného z domov. 

Kedysi intímne rodinné miesto je teraz odhalené, pretože mu chýba vonkajšia stena, líči AP a upozorňuje napríklad na taniere uložené nad drezom. Akoby tam ešte niekto žil, poznamenáva. Neporušený snehový poprašok na stole však naznačuje, že obyvatelia sú dávno preč.

Bachmut zatiaľ odoláva a jeho ukrajinskí vojaci sa vzpierajú nekončiacim ruským útokom a ostreľovaniu. Niekoľkomesačné boje o mesto si vyžiadali ťažké straty a Bachmut postupne rastie ako symbol ukrajinského odporu, upozornila AP. Obrane mesta už vzdáva hold napríklad populárna ukrajinská kapela Antytila vo svojej skladbe nazvanej Pevnosť Bachmut.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok