Podporí Čína Rusko v konflikte s Ukrajinou? Môže dôjsť k subdodávkam pre zbrojárske firmy, myslí si odborník

ta3/Patrik Mindžák
23.2.2023 14:58

Ruská vojna na Ukrajine a názor na ňu rozdeľuje svet. Hovorí to aj prieskum Európskej rady pre zahraničné vzťahy, ktorý zbieral dáta v deviatich krajinách Európskej únie, Veľkej Británii, v Číne, Turecku, Indii, Rusku a Spojených štátoch amerických. Európania a Američania majú spoločný postoj v názore na to, že Ukrajine treba pomôcť vyhrať vojnu. Respondenti v Číne, Indii a Turecku sa zase zjednocujú na postoji, že vojnu treba rýchlo ukončiť aj za tú cenu, že sa Ukrajina bude musieť vzdať časti svojho územia. V relácii Tak takto?! o tom, ako vojna zmenila svet a vzťahy v ňom, porozprával diplomat a podpredseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Peter Kmec.

20230223_taktakto_14.jpg
TA3

"Po roku vojny sa vedú debaty, ako dlho podporovať Ukrajinu, aké sú ekonomické nástroje, aby sme udržali naše ekonomiky a nevybili sa na vojne," začal Kmec. Vojenskou pomocou treba držať Rusko čo najďalej od našich hraníc, uvádza.

Myslí si, že Moskva nemá kapacity ísť do ozbrojeného konfliktu s členskými krajinami NATO. "Bolo by omnoho zložitejšie viesť tieto vojnové operácie." Tiež očakáva, že situácia na Ukrajine nebude trvať len najbližšie mesiace, ale skôr to budú roky.

"Rusko považujú za štát, ktorý si rieši svoje lokálne problémy," vysvetlil Kmec s tým, že takto ho berú krajiny ako India, Čína či Turecko. "Odmietajú sa však vtiahnuť do tejto konfrontácie."

"Od Číny to určite nebude verejná podpora, nebude ani poskytovať vojenskú techniku. Môže dôjsť k subdodávkam pre ruské zbrojárske firmy," dodal Kmec. Prostredníctvom strojárskej výroby môže dôjsť k užšej spolupráci.

Celú reláciu Tak takto?! s Petrom Kmecom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok