Medveď na kokaíne? Divé zvieratá jedia ľudské odpadky, potraviny aj drogy

ta3 ČTK
25.2.2023 20:00

Americké úrady v septembri roku 1985 našli na dvore domu v štáte Tennessee telo Andrewa Thorntona, pašeráka drog. Mal pri sebe tašku plnú kokaínu, neotvorený padák a kľúč od malého lietadla, ktoré havarovalo zhruba o 100 kilometrov ďalej. Vyšetrovatelia sa domnievali, že zvyšok drogovej zásielky Thornton predtým vyhodil z lietadla a niekoľko mesiacov po nej pátrali. V horách v severnej Georgii ju však skôr ako oni našiel medveď, píše denník The New York Times.

Medveď na kokaíne? Divé zvieratá jedia ľudské odpadky, potraviny aj drogy
TASR - František Iván

"Medveď sa k tomu dostal skôr ako my, tašku roztrhal, dal si kokaín a predávkoval sa," povedal agentúre AP v decembri 1985 jeden z vyšetrovateľov. Podivný, ale pravdivý príbeh, ktorý inšpiroval nový film Medveď na kokse, je výsledkom neobvyklej súhry okolností. Odborníci z celých Spojených štátov uviedli, že sa so žiadnym podobným prípadom nikdy nestretli. Zaznamenali ale, že si voľne žijúce zvieratá doprajú takmer všetko ostatné: z domov kradnú čokoládové torty, z kŕmidiel pre kolibríky vysávajú sirup a zmocňujú sa aj ďalších omamných látok, vrátane marihuany alebo piva.

Medvede sú konzumáciou ľudského proviantu preslávené, obzvlášť keď sa blíži zima a potrebujú nabrať kilogramy. "Sú to v podstate žracie stroje," hovorí biológ a odborník na medvede a ďalšie cicavce Dave Wattles. "Bez prestania hľadajú ľahkú a kalorickú potravu," uvádza. Medvede, ktoré majú vynikajúci čuch, sa naučili, že človek je spoľahlivým zdrojom takej potravy, a tak prevracajú smetné koše a hrabú sa v odpadkoch. Vykrádajú vtáčie kŕmidla i včelie úle, kradnú krmivo pre hospodárske zvieratá i domácich miláčikov, plienia kurníky a vylizujú tuk z odkvapkávacích nádobiek vonkajších grilov.

Zmrzlina aj pochúťky s marihuanou

Niekedy sa vlámu aj do ľudských obydlí. V horách Berkshire v západnom Massachusetts jeden medvedí zlodej bežne vyhľadával mrazené pochúťky. "Ten medveď sa dostal do niekoľkých domov a ignoroval dostupné potraviny - šiel priamo k mrazničke a jedol zmrzlinu," uviedol massachusettský úradník Andrew Madden. "Skoro vždy si dal vanilkovú, ale možno to bolo pre jej dostupnosť," dodáva.

Pri hľadaní vysoko kalorickej potravy medvede niekedy narazia aj na iné látky. V októbri 2020 muž z Cotopaxi v Colorade nahlásil, že sa mu do vonkajšej mrazničky vlámal medveď a odniesol si cukrovinky s marihuanou, uviedol Joseph Livingston zo správneho úradu pre coloradské parky a voľnú prírodu.

Nech už voľne žijúce zvieratá zažívajú po požití rekreačných drog čokoľvek, môže im byť hlavne dosť zle. Záchranná stanica Gibsons Wildlife Rehabilitation Center v kanadskej Britskej Kolumbii prijala v januári 2018 omámeného mývala. Laboratórne testy ukázali, že zviera nedávno požilo marihuanu a benzodiazepín, liek často predpisovaný na úzkosť. Stanica mývala držala v teple a pokoji, a keď sa po niekoľkých hodinách prebral, tak ho prepustila.

Stopy drog vo vode

Drogy sa môžu dostať aj do vodných zdrojov. V štúdii z roku 2021 vedci uviedli, že sa v maďarskom jazere Balaton po hudobnom festivale našlo množstvo nelegálnych látok vrátane kokaínu, MDMA a ketamínu. V roku 2019 našli vedci stopy kokaínu v telách sladkovodných kreviet vylovených z britských riek.

Vzhľadom na to, že voľne žijúce zvieratá svoje návyky pravdepodobne nezmenia, je na ľuďoch, aby znížili možné riziká. Odborníci odporúčajú, aby ľudia správne likvidovali odpadky a skladovali krmivo pre vtáky a domáce zvieratá, odpadky a ďalšie možné lákadlá bezpečne vo vnútri domov. Ľudia by podľa nich voľne žijúce zvieratá tiež nemali kŕmiť – a odporúčajú, že by určite nemali zhadzovať kokaín z lietadiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok