Za nedostatok zeleniny v britských obchodoch môže zlé počasie, tvrdí vláda. Niektoré reťazce obmedzili predaj

ta3 ČTK
23.2.2023 08:19

Za nedostatok zeleniny v niektorých britských reťazcoch môže nepriaznivé počasie v Španielsku a Maroku. Uviedli to britskí vládni predstavitelia. Brexit a súvisiace zmeny v colných predpisoch má podľa nich na súčasnú situáciu len obmedzený vplyv, uviedla stanica BBC. Tesco a niektoré ďalšie veľké reťazce obmedzili počet kusov zeleniny, ktoré si zákazníci môžu nakúpiť.

ceny potravín
ta3/Alžbeta Múcsková

"Sme v tesnom kontakte s dodávateľmi, ktorí dávajú jasne najavo, že súčasné problémy s dostupnosťou niektorých druhov ovocia a zeleniny boli prevažne spôsobené zlým počasím v Španielsku a na severe Afriky," povedal stanici BBC hovorca britskej vlády.

"Nemôžeme kontrolovať počasie v Španielsku," povedala britská ministerka poľnohospodárstva a životného prostredia Thérèse Coffeyová na stretnutí britských poľnohospodárov ohľadom nedostatku niektorého čerstvého tovaru v britských obchodoch. To sa týka okrem zeleniny aj napríklad vajec, ktorých produkciu britskí poľnohospodári podľa denníka Financial Times obmedzili kvôli rastúcim nákladom.

Obmedzenie predaja zeleniny a ovocia v súčasnosti v Británii zaviedli štyri veľké reťazce. Je medzi nimi aj Tesco, ktoré má v Británii najväčšiu sieť obchodov. Tesco obmedzilo predaj na tri kusy paradajok, paprík či uhoriek. Podľa predajcov bude obmedzenie trvať najmenej niekoľko týždňov.

Podľa stanice BBC poľnohospodársku výrobu v Španielsku poznamenalo neobvykle chladné počasie, zatiaľ čo Maroko postihli záplavy. Námornú prepravu navyše oneskorili búrky. Výpadky nedokázali vykryť ani britské zásoby či dodávky z iných krajín.

Podľa vlády a podnikateľov za nedostatok nemôže vo väčšej miere brexit. Predstaviteľ jedného z najväčších pestovateľov čerstvej zeleniny a ovocia Tim O'Malley sa však domnieva, že únijné krajiny dokázali navýšiť svoj podiel na exporte zo severu Afriky a Španielska, pretože uplatňujú flexibilnejšie obchodné podmienky. Britskí dovozcovia namiesto toho dohovárajú ceny len raz za rok, takže nedokážu reagovať na krátkodobé výkyvy v nákladoch a cenách výrobcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok