Rusko plánuje spoločné cvičenie s JAR a Čínou. Hypersonickú strelu Zirkón neodpáli

ta3 čtk
22.2.2023 17:31

Ruské námorníctvo počas spoločného cvičenia s Juhoafrickou republikou a Čínou neodpáli svoju hypersonickú strelu novej generácie Zirkón. S odkazom na vysokopostaveného predstaviteľa ruského námorníctva o tom informuje agentúra Reuters. Spoločné manévre v blízkosti prístavného mesta Durban a mesta Richards Bay potrvajú ešte päť dní.

Rusko plánuje spoločné cvičenie s JAR a Čínou. Hypersonickú strelu Zirkón neodpáli
TASR/AP

JAR tvrdí, že k vojne na Ukrajine zastáva neutrálny postoj, hoci dlhodobo udržuje vzťahy s Ruskom, píše Reuters. Súčasné desaťdňové spoločné námorné cvičenia však prichádzajú v čase prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. Ruská tlačová agentúra TASS začiatkom februára informovala, že fregata, ktorá sa cvičenia zúčastňuje, vykoná cvičné odpálenie strely Zirkón.

Kapitán Oleg Gladkij, ktorý ruský kontingent vedie, ale teraz na brífingu v meste Richards Bay povedal, že k žiadnemu cvičenému odpáleniu Zirkónu počas delostreleckého cvičenia nedôjde, píše Reuters. "Hypersonická zbraň nebude v rámci týchto cvičení použitá," povedal Gladkij. "Cvičenie, ktoré dnes vykonávame, nemá žiadny skrytý význam."

Rusko, Čína a Spojené štáty sa predbiehajú vo vývoji hypersonických zbraní, ktoré sú považované za spôsob, ako získať výhodu nad akýmkoľvek protivníkom.

V roku 2020 Rusko oznámilo, že do svojho arzenálu zaradilo riadené hypersonické strely Avangard, ktoré sa uvoľňujú z medzikontinentálnych balistických rakiet a sú schopné cestovať v atmosfére viac ako dvadsaťnásobnou rýchlosťou zvuku. Ruský prezident Vladimur Putin strelu vtedy označil za "absolútnu zbraň", ktorá je podľa neho úplne nezraniteľná prostriedkami protivzdušnej obrany. Raketa Zirkón je podľa údajov uvádzaných ruskou armádou schopná dosiahnuť až deväťnásobok rýchlosti zvuku.

Juhoafrický vládnuci Africký národný kongres (ANC) má historicky blízko k Moskve, ktorá podporovala jeho boj proti rasistickému režimu apartheidu, ktorý mnoho západných štátov považovalo za spojencov v čase studenej vojny. Kritici v JAR ale tvrdia, že udržiavanie vrelých vzťahov s Ruskom aj po jeho invázii na Ukrajinu môže poškodiť vzťahy s hlavnými západnými obchodnými partnermi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok