Po dohode vykonáva funkciu starostu Žehry Kandráč z predchádzajúceho volebného obdobia

ta3
22.2.2023 12:37

V obci Žehra na Spiši sa stačí dohodnúť a obec môže zo dňa na deň riadiť niekto celkom iný. Po posledných komunálnych voľbách sa funkcie chopil Jozef Mižigár. Mandát mu však zakrátko na to vzal Najvyšší správny súd a za dramatických okolností ho v úrade vystriedal jeho zástupca Ladislav Horváth. Stačila však dohoda spred niekoľkých dní a kompetencie prvého muža obce začal vykonávať niekto celkom iný. Starosta z predchádzajúceho volebného obdobia Marián Kandráč.

Kuriozity sprevázajú komunálne voľby v Žehre už odo dňa ich konania. Kým sa vtedy ľudia v jednom z dvoch okrskov dostali do volebnej miestnosti, čakali v rade aj päť hodín. Po voľbách nasledovali búrlivé nepokoje, slávnostná inaugurácia novozvoleného starostu, žaloba na Najvyšší správny súd a napokon rozhodnutie tejto inštitúcie o tom, že voľby starostu boli neplatné.

“Senát vyhodnotil ako podstatné námietky žalobcu, že množstvo voličov sa osobne volieb nezúčastnilo, no volebné právo za nich uplatnili iné osoby, ktoré boli voliť opakovane,” uviedol NSS. 


Po tomto rozhodnutí nastal spor, či má obec do nasledujúcich volieb riadiť zástupca starostu, alebo starosta z predchádzajúceho volebného obdobia. Sprevádzali ho vymenené zámky na obecnom úrade aj žaloba zo strany exstarostovho právnika. Po tom, ako tak právnik učninil, sa v Žehre dohodli, že na starostovskom kresle uskutočnia výmenu.

“My poslanci sme sa rozhodli. Mali sme na to dva týždne času, porozmýšľali sme a tak nám to vyšlo. Prenechať miesto predchádzajúcemu starostovi Mariánovi Kandráčovi. A je to dobre. Zmierili sme sa,” vysvetlil zástupca starostu Žehry Ladislav Horváth.

“Múdro sme sa dohodli. Mier, pokoj. Ideme pracovať,” dodal starosta z predchádzajúceho volebného obdobia Kandráč.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok