Povolávacie rozkazy dostávajú aj ženy. Ktoré Ukrajinky sa dostanú na vojnu?

ta3/Patrik Mindžák
22.2.2023 14:21

Uplynul takmer rok od vypuknutia vojny na Ukrajine. Do Zakarpatskej oblasti, ktorá s nami susedí, sa presťahovalo približne pol milióna ľudí a presunuli sa sem aj firmy z okupovaného územia aj častí priamo ohrozených raketovými útokmi. Ako sa dnes žije a podniká na Ukrajine?

20230222_tak_takto_prednahrate_bilak.jpg
TA3

Porozprával o tom v relácii Tak takto?! bývalý viceprimátor Užhorodu, neskorší riaditeľ odboru pre medzinárodnú spoluprácu Zakarpatskej vojenskej administrácie a súčasný riaditeľ Fondu pre rozvoj cezhraničnej spolupráce Oleksander Bilak.

"Je veľký rozdiel medzi tým, čo sa dialo v roku 2014 a tým, čo je teraz. Situácia bola chaotická, nikto nevedel, čo sa deje. Medzi ľuďmi bola väčšia panika, odišlo ich viac," priblížil Bilak s tým, že v roku po anexii Krymu sa ľudia presúvali do centrálnej časti krajiny či do Kyjeva. V súčasnosti však nie je bezpečná ani táto oblasť, preto ľudia opúšťajú aj túto časť Ukrajiny. Ani armáda nebola pripravená po vypuknutí konfliktu, postupom času sa však etablovala a dokázala oslobodzovať rôzne obce a mestá. 

Okrem obyvateľov sa presúvali do Zakarpatskej oblasti aj firmy, zaznamenali ich okolo 300, ktoré mali svoju výrobu v iných častiach Ukrajiny. Infraštruktúra sa tam nepoškodila. "Ľudia odchádzali s tým, čo mali na sebe. Autá a vlaky boli plné ľudí, nikto sa nepozeral na batožinu, dôležité bolo vziať deti a čo najviac obyvateľov. O to sa všetci starali," opísal situáciu Bilak. Doplnil, že vďaka posunu podnikateľov, začiatku výroby a finančnej pomoci štátu, sa situácia zlepšila. Problém nie je ani s ubytovaním. 

Štátny rozpočet sa prerozdelil najmä na armádne účely. "Ekonomika už funguje lepšie, ako fungovala predtým, aj preto, že sa vyrovnala situácia v energetickej sfére." Je vďačný každej pomoci, aj tej zo Slovenskej republiky.

Povolávacie rozkazy

Do armády nejdú všetci muži - tí, ktorí nechcú a tí, ktorí majú zdravotné problémy. "Zoznam všetkých mužov od 18 do 60 rokov majú centrá, ktoré sú na to stavané. Chlapi v tejto vekovej kategórii nemôžu odísť do zahraničia, no je veľa výnimiek. Napríklad muži zamestnaní v zahraničí, vodiči autobusov, kamiónov či áut, ktoré vozia humanitárnu pomoc, tiež otcovia s tromi a viacerými deťmi," vysvetlil Bilak s tým, že približne 30 až 40 % mužov môže vycestovať do cudziny.

Ženy narukujú dobrovoľne. "Lekárky však povinne," konštatoval s tým, že sestry nemusia, ale môžu. Ide o pomoc v rôznych nemocniciach. Počet žien je dostatočný, zatiaľ ich netreba viac.

Optimisticky dodal, že do konca roka 2023 je podľa neho reálne, aby Ukrajinci späť dobyli svoje územia vrátane Krymu. "Treba však na to podporu NATO, Európskej únie a štátov, ktoré chcú vo svete mier," podotkol Bilak.

Celú reláciu Tak takto?! s Oleksandrom Bilakom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok