Slovensko čaká pre zdravotné poisťovne ďalšia arbitráž

TASR, TA3
6.2.2013 13:10

Holandská poisťovňa Achmea, akcionár Union zdravotnej poisťovne, dnes doručila slovenskej vláde list, v ktorom jej oznamuje začiatok arbitráže.

Slovensko čaká pre zdravotné poisťovne ďalšia arbitráž

Dôvodom majú byť plány na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne, a to aj v prípade, že bude potrebné siahnuť po vyvlastnení akcionárov súkromných zdravotných poisťovní.

Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní. Pokiaľ by k dohode došlo, malo by sa tak stať od januára 2014, pokiaľ nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa by mala vzniknúť od júla toho istého roka.

Union ZP si myslí, že SR nedosiahne zrušenie rozsudku z arbitráže

Holandský akcionár Union zdravotnej poisťovne, Achmea, si nemyslí, že by Slovensko mohlo uspieť s návrhom na zrušenie rozsudku, podľa ktorého by mu malo vyplatiť milióny eur.

"Podobný návrh na zrušenie voči predbežnému rozhodnutiu v tom istom arbitrážnom konaní bol plne Vyšším krajinským súdom vo Frankfurte zamietnutý v máji 2012. Achmea je presvedčená, že v súčasnosti podaný návrh na zrušenie rozhodnutia, námietka, bude mať rovnaký osud," reagoval pre TASR hovorca Achmea Bert Rensen.

"Hoci kópia podania SR na Vyšší krajinský súd vo Frankfurte v Nemecku nebola ešte spoločnosti Achmea doručená, Achmea z verejných zdrojov vyrozumela, že dôvody námietky sú v podstate také isté, ako boli podané proti predbežnému rozhodnutiu zo dňa 26. októbra 2010 vydanému v rámci toho istého arbitrážneho konania," povedal. Pripomenul, že vtedy bola námietka v plnej miere zamietnutá spomínaným rozhodnutím z mája 2012.

Podľa Achmea takýto krok nemá odkladný účinok na povinnosť SR zaplatiť v súlade s konečným rozhodnutím medzinárodného arbitrážneho súdu. "Námietka takisto nezastavuje nabiehanie úrokov vo výške 50.000 eur mesačne. Záväzky SR v súlade s konečným rozhodnutím zostávajú v plnej platnosti a účinnosti," uviedol Rensen. Upozornil, že Achmea má právo uplatniť si konečné rozhodnutie oproti aktívam SR v akejkoľvek jurisdikcii.

Rozhovor s advokátom Radovanom Palom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok