Biden ubezpečil Moldavsko, že ho USA podporujú. Varovalo pred ruským prevratom

ta3 čtk
21.2.2023 23:16

Americký prezident Joe Biden uistil moldavskú prezidentku Maiu Sanduovú o tom, že Spojené štáty podporujú suverenitu a územnú integritu tejto východoeurópskej krajiny. Uviedol to Biely dom. Prozápadná politička Sanduová minulý týždeň obvinila Rusko, že chce v Moldavsku vykonať násilný prevrat, ktorého cieľom by malo byť odstránenie súčasnej prozápadnej vlády.

Biden ubezpečil Moldavsko, že ho USA podporujú. Varovalo pred ruským prevratom
TASR/AP

Podľa Bieleho domu Biden so Sanduovou hovoril aj o americkej pomoci s cieľom posilniť politickú a ekonomickú odolnosť Moldavska, vrátane reforiem a energetickej bezpečnosti. Rokovali aj o vplyvoch vojny na Ukrajine a o tom, ako sa s nimi Moldavsko vyrovnáva.

Sanduová minulý pondelok povedala, že moldavské úrady potvrdili informácie o chystanom prevrate, ktoré im odovzdala Ukrajina. Tie hovorili o tom, že Rusko plánuje okrem iného využiť osoby zo zahraničia na protesty, ktoré majú viesť k zvrhnutiu prozápadnej vlády v Kišiňove a k vyvolaniu chaosu v krajine. Moskva tieto tvrdenia odmietla, ruské ministerstvo zahraničia obvinilo Ukrajinu, že sa snaží zatiahnuť Moldavsko do tvrdého stretu s Ruskom.

Biden je od pondelka v Poľsku, kam pricestoval z neohlásenej návštevy v Kyjeve. Cestu do východnej Európy podnikol krátko pred prvým výročím ruského vpádu na Ukrajinu. V stredu ho čaká schôdzka s predstaviteľmi krajín takzvanej Bukureštskej deviatky, ktorá združuje krajiny na východnom krídle NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok