Ani Fico, ani Matovič. Pellegrini chce ukázať, že je alternatívou, myslí si Zala

ta3/Soňa Búranová, PB
21.2.2023 20:59

Peter Pellegrini zrejme ukončil špekulácie, či sa Hlas opäť nejako spojí s Ficovým Smerom. V diskusii Nového času sa jasne vyjadril, že s Ficom vo vláde nebude. Myslia to obaja sociálni demokrati vážne? Aký je koaličný potenciál oboch strán pred predčasnými voľbami? Viac povedal bývalý podpredseda Smeru a bývalý europoslanec Boris Zala v relácii Téma dňa.

Ani Fico, ani Matovič. Pellegrini chce ukázať, že je alternatívou, myslí si Zala
TASR/Michal Svítok

Chce byť iný

Pellegrini si vraj nevie predstaviť, že by sedel v jednej vláde s Ficom. Zala jeho vyjadrenie považuje za dosť zásadné. "Pellegrini povedal, že Fico a Smer nie sú perspektívou pre Slovensko. Zároveň naznačil, že on chce byť lídrom perspektívneho Slovenska. Cíti, že sa musí vyhraniť voči Smeru, inak jeho vlastní voliči nepochopia, prečo z neho odišiel," odôvodnil.

"Dokonca si myslím, že nielenže sa spolieha, ale on chce vytvoriť inú vládu. Chce ukázať, že je alternatívou. Hovorí jemnejšími slovami - ani Fico, ani Matovič," dodal Zala.

Smer aj Hlas majú za svojím názvom pridané slovné spojenie sociálna demokracia, obe strany však vyznávajú iné hodnoty. "Smer už roky nemá nič so sociálnou demokraciou, je to typicky konzervatívna strana, dokonca často až krajne pravicová. Sociálna demokracia je proti rasizmu aj nacionalizmu, ale Fico podporuje Mazureka od Kotlebu. Dáva tým Smeru doslova akúsi až maškaru takého ultranacionalizmu. Spoluprácou s Kotlebom a Uhríkom sa posunul až k extrému," vysvetlil. 

Druhým hosťom relácie Téma dňa s Petrom Bielikom bol politilóg Jozef Lenč, ktorý sa vyjadril k aktuálnej politickej situácii.

Rozdiel medzi stranami je podľa Zalu naozaj radikálny. "Ak použijem slová Petra Pellegriniho, neonacista ostane neonacistom. To je jedno, či je Uhrík u Kotlebu alebo si založil svoju vlastnú stranu. A podporou Putina sa Smer a Fico neodvolateľne postavili na stranu agresora. Nepoznám dnes jediného relevantného sociálno-demokratického politika v Európe, ktorý by podporoval Putina," vysvetlil bývalý europoslanec. Dodal tiež, že ak by Hlas vytvoril spoluprácu s SaS a PS, bude to viac sociálno-liberálna vláda, ak by sa teda dostali do parlamentu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok