Rusko chce udržať stabilitu. Limity dohody na počet jadrových hlavíc vraj bude dodržiavať

ta3 čtk
21.2.2023 18:51

Rusko bude aj naďalej dodržiavať limity na počet jadrových hlavíc a ich nosičov vymedzené v zmluve Nový START, uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničia. Dôvodom je podľa neho zachovanie stability. Pozastavenie ruskej účasti na zmluve oznámil pri každoročnom prejave k ruskému federálnemu zhromaždeniu prezident Vladimir Putin.

Rusko chce udržať stabilitu. Limity dohody na počet jadrových hlavíc vraj bude dodržiavať
TASR/AP

Spomínanú zmluvu podpísali v roku 2010 v Prahe vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev. Rusko už predtým odmietlo spolupracovať na inšpekciách jadrových zbraní, ktorých podmienky sú v tejto zmluve popísané.

Ministerstvo zahraničia v dlhom vyhlásení kritizuje najmä Spojené štáty, ktoré podľa neho svojim správaním zmluvu vážne porušili. Washington sa podľa ruskej diplomacie okrem iného pokúšal "preveriť" bezpečnosť mnohých ruských objektov spadajúcich pod Nový START. Zistené spravodajské informácie potom zdieľa s Ukrajinou, na ktorú Rusko bezmála pred rokom zaútočilo.

"Rusko však v záujme zachovania dostatočnej predvídateľnosti a stability v oblasti jadrových zbraní chce zachovať zodpovedný prístup a aj naďalej bude dodržiavať zmluvou stanovené početné obmedzenia strategických útočných zbraní," píše ministerstvo. Moskva zároveň bude pokračovať vo výmene informácií o skúšobných odpaloch balistických rakiet na základe predchádzajúcich dohôd so Spojenými štátmi.

Nový START má korene na začiatku 90. rokov, keď prvú zmluvu podpísali prezidenti USA a Sovietskeho zväzu George Bush starší a Michail Gorbačov. Obama a Medvedev stanovili limit pre arzenálov svojich krajín na úrovni 1550 "strategických jadrových zbraní", čiže zbraní dlhšieho doletu. O predĺžení zmluvy, ktorá má zatiaľ platiť do roku 2026, aj o jej prípadnom rozšírení mali zástupcovia Moskvy a Washingtonu rokovať už v roku 2021. Rusko však rokovanie odložilo bez toho, aby navrhlo nový termín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok