Cukrovka a cestovanie: Na čo všetko by sa mali diabetici na cestách pripraviť?

TA3/zm
28.2.2023 16:00

Nielen primerané zdravotné poistenie a dostatočné množstvo liekov by mali byť vo výbave diabetikov na cestách. Na čo ďalšie myslieť, ak máte cukrovku?

Cukrovka a cestovanie: Na čo všetko by sa mali diabetici na cestách pripraviť?
Pexels

Kvôli cukrovke nemusíte sedieť doma a môžete aj s týmto ochorením bezpečne absolvovať kratšie či dlhšie cesty, prípadne dovolenku. 

Začnite u lekára

Dovolenky či výlety sú oddychom aj pre diabetikov, no platí to v prípade, že máte diabetes pod kontrolou. Pred plánovaním akejkoľvek cesty je vhodné poradiť sa so svojim lekárom, ktorý vám poskytne aktuálne informácie o vašej chorobe a liečbe. Tým máme na mysli, že v odporúčaní, ktoré je ideálne mať v anglickom jazyku, získate aj informácie o liekoch predávaných v zahraničí, pre prípad, že by ste museli v inej krajine doplniť zásoby v miestnej lekárni.

Pri platení cestovného zdravotného poistenia nezabudnite skutočnosť, že máte diabetes, rovnako nahlásiť.  

Príručná batožina

Nasleduje balenie, ktoré pre cukrovkárov znamená aj prípravu všetkých potrebných liekov a zdravotníckych pomôcok, ako sú okrem inzulínu napríklad aj testovacie prúžky. Nebaľte ich na poslednú chvíľu, dajte si na príprave záležať a zásobte sa dostatočným množstvom. To si zbaľte do príručnej batožiny, aby ste medikamenty mali neustále pri sebe. Oplatí sa to, najmä ak cestujete letecky. Pri strate batožiny nehrozí, že by ste prišli aj o potrebné lieky, ak ich budete mať v taške so sebou.

Jedlo a pitie počas cesty

Či už sa chystáte na cestu autom, autobusom alebo vlakom, pripravte si dostatočné množstvo jedla a tekutín. Majte pri sebe vždy niečo sladké, pre prípad hypoglykémie. Nezabúdajte, že niektoré lieky, vrátane inzulínu, nemajú rady vysoké teploty. Takže popri jedle zbaľte lieky napríklad do termosky, ktorá bude možnú vysokú teplotu, napríklad v aute, regulovať.

Do lietadla síce jedlo a nápoje brať nemôžete, no mnohé letecké spoločnosti majú možnosť objednať si diabetickú stravu vopred. O svojej chorobe by ste mali informovať aj letušky

Časové pásma

V prípade cestovania do krajiny s iným časovým pásmom je hlavnou témou, podľa akých hodín sa riadiť. Diabetici by si mali aspoň na jedných hodinkách nechať domáci čas a inzulín aplikovať v približne rovnakú dobu ako to je doma. To platí pre posun menej ako je šesť pásiem. Ak je to nad šesť, nasledujúci deň po príchode do novej krajiny by ste sa mali preorientovať na miestny čas.   

Nezabúdajte, že cestovanie smerom na východ, do krajín ako je Thajsko, Čína či Austrália,  znamená kratší deň a dávka inzulínu je menšia. Naopak, cestovanie na západ do USA či  Kanady znamená dlhší deň a môžete potrebovať viac inzulínu.

Čo si zbaliť do lekárničky diabetika:

  • inzulín
  • testovacie prúžky na vyšetrenie cukru v krvi aj moči
  • inzulínové perá a striekačky aj s náhradnými ihlami
  • glukometer
  • perorálne intidiabetiká
  • glukagón
  • kocky cukru
Témy: zdravie cukrovka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok