Poznáte hnedé maslo? Jeho oriešková chuť urobí gastrozážitok zo slaných aj sladkých jedál

TA3/zm
25.2.2023 10:00

Maslá väčšinou rozdeľujeme na živočíšne a rastlinné a potom je tu niekoľko špecifických masiel ako je napríklad ghí, prípadne príchutí ako sú orieškové či bylinkové. No počuli ste už o hnedom masle? Odporúčame vyskúšať, nielen pre jeho lahodnú orieškovú chuť.

Poznáte hnedé maslo? Jeho oriešková chuť urobí gastrozážitok zo slaných aj sladkých jedál
Pexels

Na prípravu hnedého masla budete potrebovať len klasické maslo, panvicu a trochu cviku.  

Francúzska kuchyňa

Hnedé maslo pochádza z francúzskej kuchyne a pripravuje sa pražením z masla klasického. Beurre noisette v preklade znamená orieškové maslo a presne takú príchuť získate, ak ho upražíte. Výslednú zmes pritom v krajine galského kohúta využívajú v rámci sladkých aj slaných pokrmov.

Príprava hnedého masla

Príprava beurre noisette je síce rýchla, no vyžaduje si trochu cviku. Treba sa totiž naučiť rozpoznať správny bod prepečenia. Maslo rozpustite na miernom plameni, kým sa mliečna hmota neoddelí od tuku. Pokračovať budete dovtedy, kým maslo nezíska opečenú zlatistú farbu. Na dne panvice sa vytvoria zlatisté zrnká, ktoré pripomínajú strúhanku a práve tie dodávajú maslu orieškovú chuť.

Triky, ako to nepokaziť

Stačí hnedé maslo pripraviť párkrát a nebudete mať problém rozpoznať, kedy nastáva bod prepečenia, ktorý je v tomto prípade kľúčový. No ak sa idete o beurre noisette pokúšať po prvý raz, mohli by vám pomôcť nasledujúce rady.

  • Používajte vychladené maslo, ktoré nakrájate na kocky.
  • Počas prípravy maslo neustále miešajte na panvici. Zabezpečíte rovnomerné varenie a okamžite si všimnete, keď sa začnnú vytvárať požadované zrniečka.
  • Najskôr maslo získa citrónovo žltú farbu, ktorá prejde do bledo zlatej a napokon bude zlatisto hnedá.  
  • Penenie začne v rovnakom čase, ako sa sušina oddelí od tuku a vytvorí na dne spomínané zrniečka. Tie sa postupne zväčšujú.
  • Mení sa aj pena, začne tvorením veľkých bublín, ktoré sa budú postupne zmenšovať až sa začnú podobať pene na cappuccine.
  • Bod prepečenia, na ktorý čakáte, nastáva vtedy, keď pena začne stúpať po okrajoch panvice a zrniečka budú dobre viditeľné, čo sa dovtedy práve kvôli pene nedalo povedať.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok