Päťsto eur pre voličov bude stáť vyše dvoch miliárd. Dajú sa získať dvomi spôsobmi, tvrdí odborník

ta3/Patrik Mindžák
21.2.2023 14:49

Parlament je v prázdninovom režime, napriek tomu to na politickej scéne buble. Nové strany stoja v štartovacích blokoch. Očakáva sa odchod premiéra Eduarda Hegera z hnutia OĽANO. Robert Mistrík sa vracia na politické výslnie. SaS ďalej padá. No a všetci s napätím čakajú na to, ako si Igor Matovič (OĽANO) zafinancuje svoju novú atómovú bombu v podobe päťstoeuroviek za účasť na voľbách.

tak_takto_54.jpg
TA3

Kam sme sa dostali tri roky po parlamentných voľbách v roku 2020? Aktuálnu situáciu zhrnul riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích v relácii Tak takto?!

"Mnoho poslancov dáva návrhy, ktorých cieľom je skôr ich vlastné promo. Často to bývajú menej známi poslanci, chcú sa predať na ďalšie kandidátky. Teraz sa však predbiehajú vrcholoví predstavitelia politických strán v tom, čo ponúknu a vybavia do blížiacich sa volieb," začal Hřích.

Pri prípadnom odchode Hegera z OĽANO sa ukáže reálna sila dvoch najvyšších osobností hnutia. Merať percentá sa bude dať, až keď k tomu dôjde, skôr nie, zdôraznil riaditeľ agentúry AKO. 

"OĽANO sa nikdy nerozpadlo, respektíve sa z neho nikto nikdy neoddelil, takže nevieme, ako ich voliči zareagujú. Možno to bude bez zmien a budú mať rovnaké percentá. V tom prípade bude jasné, že čísla robí Matovič," priznal Hřích. Doplnil, že strana SaS má dlhodobý pokles od ich odchodu z vlády. Čaka sa, kedy a či sa ten pokles zastaví. Ich voličov si berie PS.

Nové projekty

Ak zostane termín volieb, a síce 30. september 2023, strana Jablko, ktorá je zatiaľ len vo forme petície na vznik, to stihnúť môže, avšak s "odretými ušami". "Nových projektov je dosť," priblížil s tým, že Mistrík chce vstúpiť do straníckej politiky, Naď (OĽANO) a Dzurinda (Modrá Koalícia) majú vlastné predstavy so svojimi novými subjektami. Čaká sa tiež, čo bude s poslancami okolo ministra životného prostredia Jána Budaja.

"Čo sa týka bulvárnych šou, ktoré môžu byť odvysielané, je to veľká neznáma. Nevieme, aký to môže mať efekt, keďže takéto relácie bývajú sledované," upozornil Hřích s tým, že sa nedá predpokladať a je len otázkou času, aké to celé bude.

Ak by sa Matovičove slová o 500 eurách pre voličov potvrdili, stálo by to niečo cez dve miliardy. Odkiaľ na to vziať? "Jedným zo spôsobov je zvyšovanie daní, nie fyzických osôb, ale podnikateľov. Líder OĽANO môže tiež navrhnúť zrušenie financovania politických strán," dodal Hřích.

Celú reláciu Tak Takto?! s Václavom Hříchom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok