Starostom Starej Lesnej bude Lauf, rozhodol Najvyšší správny súd

ta3 TASR
21.2.2023 12:50

Najvyšší správny súd SR zrušil výsledky minuloročných komunálnych volieb v obci Stará Lesná v Kežmarskom okrese a za zvoleného starostu vyhlásil Ľubomíra Laufa. Vyplýva to zo zverejneného rozsudku NSS, v ktorom zrušil rozhodnutie miestnej volebnej komisie na základe opätovného prepočítania voličských hlasov.

ONLINE:
MV SR

V rozsudku sa okrem iného uvádza, že Lauf sa ako neúspešný kandidát vo voľbách domáhal zrušenia výsledkov volieb a poukazoval na ich nezákonnosť a neústavnosť. Rozdiel medzi ním a zvoleným víťazom bol len sedem hlasov, a to pri celkovom počte 505 vydaných voličských obálok. 

Okrem iného upozorňoval na možné porušenie pravidiel volebnej kampane a tiež prítomnosť pozorovateľky pri sčítaní hlasov vo volebnej miestnosti, ktorá bola jednak príbuznou zvoleného starostu a tiež úspešnou kandidátkou na poslanca obecného zastupiteľstva.  

Na základe toho dal NSS prepočítať voličské hlasy. Z dokazovania vyplýva, že šesť hlasovacích lístkov jednoznačne vyplnených v prospech Laufa zaradili a započítali medzi hlasy jeho oponenta. Z opätovného sčítania vyplynulo, že pôvodne neúspešný kandidát získal o päť hlasov viac.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok