Meloniová pricestovala do Kyjeva. V Irpine označila Putinov prejav za propagandu

ta3 čtk
21.2.2023 12:16

Na Ukrajinu pricestovala talianska premiérka Giorgia Meloniová, ktorá počas návštevy Irpina neďaleko Kyjeva označila prejav ruského prezidenta Vladimira Putina za propagandu. O deň skôr vo Varšave uistila Ukrajinu, že sa môže na Taliansko spoliehať aj napriek názorovým rozdielom vo vládnej koalícii.

Meloniová pricestovala do Kyjeva. V Irpine označila Putinov prejav za propagandu
TASR/AP

Šéfka talianskej vlády má v pláne aj stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, informovala agentúra Reuters. "Som tu, aby som pochopila potreby ľudí, ktorí bojujú za svoju slobodu. Vždy je iné vidieť veci na vlastné oči a myslím, že to pomôže Talianom porozumieť," uviedla Meloniová po príchode do Kyjeva. Premiérka prišla podobne ako ďalšie zahraničné návštevy vlakom z Poľska.

Neskôr v meste Irpin Meloniová reagovala na prejav Putina, ktorého krajina takmer pred rokom vojensky napadla Ukrajinu a rozpútala tým najväčší pozemný konflikt v Európe od druhej svetovej vojny. "Časť môjho srdca dúfala v odlišné slová, v krok vpred. Bola to propaganda," zhodnotila Meloniová. Šéf Kremľa znovu obviňoval Západ z rozpútania vojny na Ukrajine a oznámil, že Rusko pozastavuje účasť v dohode Nový START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov.

Talianska premiérka okrem Irpina navštívila aj neďaleké mesto Buča, ktoré sa tiež stalo jedným zo symbolov vojnových zločinov, z ktorých Ukrajina viní Rusko. "Boli sme s vami od začiatku a budeme s vami až do konca," povedala v Buči podľa Reuters dojatá premiérka.

Meloniová, ktorá nastúpila do funkcie vlani v októbri, opakovane vyhlásila, že chce ísť do Kyjeva pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu, ktoré pripadá na 24. februára. O deň skôr pritom ukrajinskú metropolu nečakane navštívil americký prezident Joe Biden, ktorý je v utorok na návšteve Poľska. Podľa denníka The Guardian si s Meloniovou, ktorá naopak v pondelok rokovala v Poľsku s premiérom Mateuszom Morawieckým, telefonoval. Vrcholní predstavitelia spolu prerokovali pokračujúcu úzku koordináciu ohľadom podpory Ukrajiny, uviedol potom Biely dom.

Meloniová vo Varšave uviedla, že Taliansko a Poľsko budú naďalej Ukrajine dodávať zbrane. Jej pravicová vláda Ukrajinu podporuje, hoci menšie strany v koalícii, na čele ktorých stoja proruskí politici Matteo Salvini a bývalý premiér Silvio Berlusconi, sa k otázke podpory Ukrajiny stavajú nejednoznačne. Meloniová však pokračuje v politike svojho predchodcu Maria Draghiho, ktorý sa vlani v júni vydal do Kyjeva v sprievode francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nemeckého kancelára Olafa Scholza.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok