Rusko sa chystá do roku 2030 pohltiť Bielorusko. Uvádza to dokument, ktorý unikol z Kremľa

TA3 ČTK
21.2.2023 11:47

Rusko sa chystá do roku 2030 postupne pohltiť Bielorusko. Informujú o tom v utorok nemecký denník Süddeutsche Zeitung či spravodajský server Yahoo News s odvolaním sa na tajný dokument, ktorý unikol z Kremľa a ktorý majú k dispozícii.

Rusko sa chystá do roku 2030 pohltiť Bielorusko. Uvádza to dokument, ktorý unikol z Kremľa
TASR/AP

Dokument, ku ktorému sa dostalo medzinárodné konzorcium novinárov, údajne pochádza z roku 2021. Predstiera plán na politickú, hospodársku a vojenskú infiltráciu Bieloruska. Plán je rozvrhnutý do niekoľkých fáz - krátkodobé do roku 2022, strednodobé do roku 2025 a dlhodobé do roku 2030. Zavŕšením dlhodobého plánu má byť vytvorenie "Zväzového štátu Ruska a Bieloruska" pod ruským vedením. Obe krajiny už sú formálne súčasťou takzvaného zväzového súštátia na základe zmluvy z roku 1999, ktorá navyše vytvára právny základ pre ďalšiu integráciu medzi oboma krajinami.

Médiá, ktoré majú dokument k dispozícii, označujú cieľ ruského plánu ako v zásade anexiu Bieloruska do roku 2030. Sedemnásťstránkový dokument s názvom Strategické ciele Ruskej federácie a Bieloruska hovorí o obmedzení vplyvu Západu v regióne a opevnení voči NATO.

Bielorusko udržiavalo aj po zrútení Sovietskeho zväzu s Ruskom najtesnejšie vzťahy vďaka politike prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý stojí na čele krajiny od roku 1994. Posledné zjavne zmanipulované voľby v roku 2020 však vyvolali v celej krajine protesty, počas ktorých boli zatknuté tisíce ľudí.

Süddeutsche Zeitung aj Yahoo News tvrdia, že hovorili s expertmi, ktorí potvrdili pravosť dokumentu. Ten podľa informácií Yahoo News pochádza z kremeľského riaditeľstva pre cezhraničnú spoluprácu, ktoré bolo vytvorené v októbri 2018 a podľa zdroja serveru bolo poverené navrhnutím nových stratégií na dosiahnutie ruských cieľov v Estónsku, Lotyšsku, Litve, Bielorusku, na Ukrajine a v Moldavsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok