Pri hraniciach s Bieloruskom je významné množstvo ukrajinských vojakov, tvrdí Minsk

TA3 ČTK
21.2.2023 10:47

Pri bieloruských hraniciach s Ukrajinou sa zoskupilo významné množstvo ukrajinských vojakov, uviedlo v utorok bieloruské ministerstvo obrany. Rezort zároveň tvrdí, že to predstavuje ohrozenie bezpečnosti. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá poznamenala, že nebola schopná tvrdenie Minsku o situácii na hraniciach overiť.

Pri hraniciach s Bieloruskom je významné množstvo ukrajinských vojakov, tvrdí Minsk
TASR/AP (ilu)

Minsk pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu zosilňuje agresívnu a militaristickú rétoriku, povedal v reakcii poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Kyjev však podľa neho nevidí zo strany Bieloruska bezprostrednú hrozbu.

"Nevidíme v Bielorusku žiadnu logistickú akciu zameranú na vytvorenie údernej sily. Rovnako tak nevidíme hromadenie vybavenia potrebného na pozemnú ofenzívu," povedal Podoljak agentúre Reuters. "Minsk neochvejne podporuje Rusko po informačnej stránke. Avšak máme severný smer (do Bieloruska) pod zvláštnou kontrolou," dodal prezidentský poradca. Bieloruský autoritársky vodca Alexandr Lukašenko opakovane vyhlásil, že jeho armáda sa do bojov zapojí iba v prípade napadnutia Bieloruska. Podobne sa vyjadril aj v polovici februára, keď povedal: "Som pripravený bojovať spoločne s Rusmi z územia Bieloruska zatiaľ len v jedinom prípade: ak odtiaľ (z Ukrajiny) príde jediný vojak zabíjať mojich ľudí," povedal novinárom Lukašenko.

"V súčasnej dobe je v bezprostrednej blízkosti bielorusko-ukrajinského úseku štátnej hranice sústredené významné zoskupenie ukrajinskej armády," uviedlo v utorok bieloruské ministerstvo obrany v príspevku na telegrame. "Pravdepodobnosť ozbrojených provokácií, ktoré môžu prerásť v pohraničné incidenty, je dlhodobo vysoká," dodalo. Podľa ruskej agentúry Interfax bieloruské ministerstvo obrany tiež oznámilo, že prešlo "k opatreniam adekvátnej reakcie" na to, čo označuje za provokácie. Spomína "prieskumné aktivity", ktoré podľa neho pravidelne narúšajú hranice vo vzdušnom priestore.

V pondelok Lukašenko podľa agentúry Reuters oznámil, že nariadil vytvorenie novej dobrovoľníckej územnej obrany. Tá by podľa ministra obrany Viktara Chrenina mala čítať 100-tisíc až 150-tisíc dobrovoľníkov, prípadne aj viac. "Situácia nie je jednoduchá. Povedal som naraz: každý muž - a nielen muž - by mal vedieť aspoň zaobchádzať so zbraňami," vyhlásil Lukašenko na zasadnutí bezpečnostnej rady. Polovojenská formácia má byť podľa bieloruských činiteľov v každej dedine a meste. Podľa bilancie Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdiá (IISS) z roku 2022 má profesionálna bieloruská armáda približne 48-tisíc vojakov a zhruba 12-tisíc príslušníkov ostrahy hraníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok