Turecko a Sýriu v pondelok zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie, vyžiadalo si už osem obetí

ta3 čtk
21.2.2023 06:48

Najmenej osem mŕtvych a viac ako 760 zranených si v Turecku a v Sýrii vyžiadalo pondelkové zemetrasenie o sile 6,4 stupňa. Na základe aktualizovanej bilancie o tom v utorok informovala agentúra DPA. Otrasy pôdy zasiahli oblasť 14 dní po tom, čo mohutné zemetrasenie zabilo na juhu Turecka a severe Sýrie cez 47-tisíc ľudí.

Epicentrum pondelňajších otrasov, ktoré vychádzali z hĺbky desiatich kilometrov, bolo v tureckej provincii Hatay a cítiť ich bolo aj v Egypte a Libanone. Turecké ministerstvá zdravotníctva a vnútra uviedli, že v krajine zomreli traja ľudia a zranení ich utrpelo 294, z toho 18 vážne. 

Podľa starostu mesta Hatay, v ktorom sa zrútila budova, v ktorej sídlil guvernér provincie, pátrajú záchranári po niekoľkých ľuďoch, ktorí uviazli pod troskami. Do oblasti úrady vyslali 6-tisíc stanov pre obyvateľov, ktoré nové zemetrasenie aj desiatky následných otrasov vydesili.

Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) oznámila, že pri zemetrasení, kvôli ktorému niektorí v panike vyskakovali zo svojich obydlí, zomrelo najmenej päť ľudí. Zranených SOHR hlási okolo 470, väčšinou z Halabu (Aleppa), kde sa na niektorých miestach kvôli otrasom zrútili domy.

Zemetrasenie zo 6. februára si len v Turecku podľa doterajších oficiálnych údajov vyžiadalo 41.156 obetí. Podľa tureckej lekárskej komory ich ale môže byť výrazne viac, možno aj 60-tisíc. Ide ale zatiaľ len o odhad, ktorý treba potvrdiť podrobnejším vyšetrovaním. Vychádza z toho, že napríklad v čase, keď v silne postihnutej provincii Kahramanmaraş bolo oficiálne hlásených 6-tisíc mŕtvych, existovali záznamy o pohreboch už 11-tisíc ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok