Na Ahmadínedžáda zaútočili v Káhire topánkou

SITA
6.2.2013 12:00

Egyptské bezpečnostné sily zadržali muža, ktorý sa snažil iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda niekoľkokrát udrieť topánkou. Stalo sa tak počas jeho utorkovej návštevy mešity v Káhire, informuje spravodajská stanica BBC.

Na Ahmadínedžáda zaútočili v Káhire topánkou
SITA

Motív jeho činu nie je známy, niektoré médiá však uvádzajú, že išlo o protest proti iránskej podpore sýrskej vláde. Podľa akcentu útočníka išlo totiž údajne o Sýrčana. Aj pred mešitou niekoľko mladých ľudí držalo transparenty s nápismi odsudzujúcimi podporu islamskej republiky sýrskemu prezidentovi Baššárovi al-Asadovi.

Ahmadínedžád je prvým iránskym prezidentom, ktorý navštívil Egypt od islamskej revolúcie v roku 1979. V Káhire sa zúčastňuje na summite Organizácie islamskej spolupráce, voľnom združení 57 prevažne moslimských krajín.

Nový egyptský prezident Muhammad Mursí, ktorý sa snaží o nezávislú zahraničnú politiku, do Teheránu odcestoval krátko po tom, ako sa v roku 2012 dostal k moci. Jeho rokovania s Iránom, čo sa týka jeho postoja k Sýrii, však doteraz nepriniesli hmatateľné výsledky.

Šiitský Irán je najdôležitejší regionálny spojenec sýrskeho režimu, ktorý už dva roky bojuje proti sunnitským povstalcom. Ukázanie podrážky topánky sa v arabskom svete považuje za veľkú urážku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok