Zelenskyj varoval Čínu, aby nepodporovala Rusko. Viedlo by to podľa neho k svetovej vojne

ta3 tasr
20.2.2023 14:21

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore s nemeckým denníkom Die Welt varoval Čínu pred podporou Ruska vo vojne s Ukrajinou. Viedlo by to podľa neho k svetovej vojne. Čínu pred následkami v prípade, že bude vo vojne materiálne podporovať Rusko, cez víkend varoval aj americký minister zahraničia Antony Blinken.

Ukrajina potrebuje urýchlené dodávky zbraní, naliehal Zelenskyj
TASR/AP

"Pre nás je dôležité, aby Čína nepodporovala Ruskú federáciu v tejto vojne. Vlastne by som ju chcel mať na našej strane," citovala z rozhovoru agentúra Reuters. "V tejto chvíli si však nemyslím, že je to možné," povedal ukrajinský prezident.

"Vidím však príležitosť pre Čínu, aby pragmaticky zhodnotila, čo sa tu deje," poznamenal Zelenskyj ďalej. "Pretože ak sa Čína pridá na stranu Ruska, dôjde k svetovej vojne, a ja si myslím, že si je to Čína vedomá," dodal.

Šéf americkej diplomacie Blinken v nedeľu vyjadril obavu, že Čína zvažuje, že Rusku poskytne vojenské vybavenie na boj na Ukrajine, vrátane zbraní a munície. Peking to ale odmietol.

Pred takým krokom dnes Čínu varoval aj šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, podľa ktorého by to znamenalo prekročenie červenej línie. Zároveň uviedol, že ho vysokopostavený čínsky diplomat Wang I uistil, že to Peking vôbec nemá v úmysle.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok