Visolajský: Fungujeme na chorom systéme, pri ktorom poisťovňa nemá žiadne povinnosti

ta3/Patrik Mindžák
20.2.2023 15:13

Memorandum, ktoré podpísali lekári s vládou Slovenskej republiky a na jeho základe potom stiahli viac ako dve tisícky výpovedí, vláda neplní. Z ôsmich požiadaviek, ktoré mali zlepšiť slovenské zdravotníctvo, zatiaľ splnila iba dve. Lekári sa opäť ozvali a tvrdia, že sa stretávajú s ignoranciou a minister zdravotníctva im na žiadosť o stretnutie ani len neodpovedal. V relácii Tak takto?! o tom hovoril predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

viso_4.jpg
TA3

"Memorandum môže pomôcť zdravotníctvu, aby bolo konečne lepšie. Melie z posledného, niektoré zložky sú tesne pred kolapsom alebo kolabujú," uviedol Visolajský. Pacientov chcú liečiť, od vlády potrebujú zabezpečiť podmienky. "Nedávali sme výpovede, aby ministerstvo nalialo o miliardu viac do zdravotníctva a potom si to podelili nejaké pochybné firmy a podnikatelia."

Peniaze sa dostávajú do poisťovní a od nich nejdú poskytovateľom - nemocniciam - vysvetľuje Visolajský. "To bola jedna z požiadaviek, na ktorú upozorňujeme, že vláda neplní". Slovensko funguje na "chorom systéme", pri ktorom poisťovňa nemá žiadne povinnosti a nemocnice krvácajú. "Zachránime pacienta, do jeho liečby investujeme 2 000 či 3 000 eur a poisťovňa preplatí len polovicu alebo ani nie to. A tu vzniká dlh nemocníc," podotýka.

Na Slovensku je zbytočne komplikované vzdelávanie lekárov. Na atestáciu odchádzajú do zahraničia, napríklad do Českej republiky. "Je to opatrenie zadarmo, stojí nás to obrovské výdavky, pretože my lekárov vychováme u nás, ale nakoniec odídu," vyjadril sa Visolajský ohľadom štúdia a študentov medicíny.

Slovensko si zaslúži národnú nemocnicu

Košická a prešovská nemocnica nachystali plány na rekonštrukciu zastaralých budov za eurofondy z plánu obnovy. "Riaditelia týchto nemocníc dostali upozornenie z ministerstva, že žiadosť o financie majú zastaviť," vyjadril sa Visolajský. Čo sa týka Rázsoch, je "bytostne dôležité", aby Slovensko postavilo národnú nemocnicu. "Lekári, zdravotníci a sestry by potrebovali mať nádej, že štát má záujem postaviť Rázsochy. Spomaľovanie a brzdenie výstavby pomáha konkurencii - Borom," avizoval.

Zvýšenie miezd znamenalo presunúť položky z jednej do druhej, ostatné body si vyžadujú prácu ministerstva a záujem vlády, dodal Visolajský s tým, že za posledných dvanásť rokov lekári podali dvakrát výpovede a nemôže sa každý polrok takto vláde "vyhrážať", aby si konečne začali plniť svoje povinnosti.

Celú reláciu Tak takto?! s Petrom Visolajským si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok