Záchranári v Turecku ukončili pátranie po preživších zemetrasenia, pokračuje len v dvoch provinciách

TA3 ČTK
19.2.2023 14:33

Záchranári v Turecku ukončili pátranie po preživších ničivého zemetrasenia vo všetkých provinciách okrem dvoch najviac zasiahnutých - Kahramanmaraş a Hatay. S odvolaním sa na úrad pre riešenie následkov katastrof (AFAD) o tom informovala agentúra AFP. Úrad tiež zverejnil novú bilanciu obetí: zemetrasenie o sile 7,8 stupňa zo 6. februára zabilo v Turecku 41.020 ľudí. Obetí v susednej Sýrii je podľa najnovších odhadov OSN zhruba 6000, celková bilancia teda činí približne 47.000 mŕtvych. Záchranári po preživších v deviatich tureckých provinciách pátrali bezmála dva týždne.

Medzi poslednými nájdenými preživšími, necelých 13 dní po katastrofe, bola v provincii Hatay rodina s 12-ročným chlapcom, ktorý nedlho po vyslobodení zo sutín zomrel. Odvtedy záchranári podľa dostupných správ ďalšie živé nenašli, práce v dvoch provinciách ale pokračujú, uvádza agentúra AP.

Zemetrasenie si okrem ľudských obetí vyžiadalo aj rozsiahle materiálne škody. Po prvom otrase o sile 7,8 stupňa nasledovali tisíce ďalších otrasov, z toho desiatky o sile päť alebo šesť stupňov. Zemetrasenie podľa tureckého viceprezidenta Fuata Oktaya zrovnalo so zemou alebo vážne poškodilo asi 105.000 budov, v ktorých bolo asi 384.500 bytov.

Na záchranných operáciách v Turecku sa podieľali aj medzinárodné tímy vrátane toho z Českej republiky. Česi v meste Adiyaman vyslobodili zo sutín 78 mŕtvych tiel a dvoch živých ľudí. Naspäť do Česka sa vrátili v piatok popoludní.

V susednej Sýrii sa s dopadmi katastrofy podľa OSN stretáva najmenej 8,8 milióna ľudí a väčšina z nich potrebuje nejakú formu humanitárnej pomoci. Situácia v Sýrii bola pre mnoho ľudí v dôsledku dlhoročnej občianskej vojny a ekonomickej krízy katastrofálna už pred zemetrasením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok