Musíme urýchliť vojenskú podporu Ukrajiny, vyzval šéf diplomacie EÚ

TA3 ČTK
19.2.2023 13:07

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v nedeľu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyzval na rýchlejšiu a rozsiahlejšiu zbrojnú podporu Ukrajiny.

Musíme urýchliť vojenskú podporu Ukrajiny, vyzval šéf diplomacie EÚ
TASR/AP

Podporil aj návrh estónskej premiérky Kaji Kallasovej, aby Európska únia nakupovala muníciu pre ukrajinskú armádu spoločne, ako počas pandémie pre svojich členov hromadne kupovala vakcíny proti chorobe Covid-19.

"Je potrebné urobiť viac a treba konať rýchlejšie, stále toho treba veľa urobiť. Musíme zintenzívniť a urýchliť našu vojenskú podporu," povedal Borrell v prejave na záverečnom dni Mníchovskej bezpečnostnej konferencie v bavorskej metropole.

Borrell sa následne zúčastnil debaty, v ktorej Kallasová hovorila o svojich obavách z nedostatočných kapacít na produkciu munície. Uviedla, že dopyt po munícii je obrovský, ale výroba značne obmedzená, preto by európsky zbrojný priemysel mal dostať príslušné zákazky, aby mohol produkčnú kapacitu navýšiť. Podľa premiérky niektoré európske metropoly v tejto veci stále váhajú, čo len povzbudzuje Rusko, ktoré stavia na to, že Európu podpora Ukrajiny nakoniec unaví.

Kallasovú v jej návrhu Borrell podporil. "S estónskou premiérkou úplne súhlasím a my na tom pracujeme," povedal. Podľa neho kapacity európskeho zbrojného priemyslu musia byť navýšené ako na podporu Ukrajincov, tak aj v záujme bezpečnosti Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok