Americký exprezident Jimmy Carter ukončil liečbu v nemocnici. Chce dožiť doma

ta3 ČTK
18.2.2023 22:42

Bývalý americký prezident Jimmy Carter ukončil liečbu v nemocnici a ďalej mu bude poskytovaná už len paliatívna starostlivosť. Zvyšok života chce 98-ročný prezident stráviť doma s rodinou. Vo vyhlásení to v sobotu uviedla jeho nadácia Carter Center.

Americký exprezident Jimmy Carter ukončil liečbu v nemocnici. Chce dožiť doma
TASR/AP

"Po mnohých krátkych pobytoch v nemocnici sa bývalý prezident Spojených štátov Jimmy Carter dnes rozhodol stráviť svoj zostávajúci čas doma s rodinou a dostáva paliatívnu starostlivosť namiesto ďalších lekárskych zákrokov," uvádza sa v stručnom vyhlásení.

Podľa nadácie má Carter vo svojom rozhodnutí plnú podporu svojej rodiny aj lekárskeho tímu. "Rodina Carterova žiada o súkromie počas tejto doby a je vďačná za starosť, ktorú prejavujú jeho obdivovatelia," uvádza vyhlásenie.

Carter vykonával prezidentskú funkciu v rokoch 1977 až 1981, je zároveň najstaršou žijúcou hlavou Spojených štátov. Za sebou má niekoľko zdravotných komplikácií. V roku 2019 podstúpil operáciu hlavy av rovnakom roku si pri páde vo svojom dome privodil zlomeninu panvy. Vlani v júli exprezident oslávil so svojou 95-ročnou manželkou Rosalynn Carterovou 76. výročie svadby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok