USA a G7 odsúdili odpálenie balistickej rakety, ktoré označili za bezohľadné správanie Severnej Kórey

ta3 TASR
18.2.2023 18:50

Spojené štáty v sobotu "dôrazne odsúdili" vypustenie medzikontinentálnej balistickej rakety Severnou Kóreou, ktorá dopadla do výlučnej ekonomicky zóny Japonska. Tento krok kritizovali aj ministri zahraničných vecí skupiny G7, ktorí sa zišli v Mníchove.

USA a G7 odsúdili odpálenie balistickej rakety, ktoré označili za bezohľadné správanie Severnej Kórey
TASR/AP

"Vypustenie tejto rakety zbytočne zvyšuje napätie a destabilizuje bezpečnostnú situáciu v regióne," cituje agentúra AFP z vyhlásenia Bieleho domu. "Spojené štáty prijmú všetky potrebné opatrenia na zaistenie svojej bezpečnosti i bezpečnosti Kórejskej republiky a Japonska".

Šéfovia diplomacií G7 označili vypustenie rakety za "bezohľadný" krok. "Tento čin je očividným porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a ohrozuje regionálny a globálny mier a bezpečnosť," uvádza sa vo vyhlásení G7, ktoré v jej mene zverejnil japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši po rokovaniach v rámci bezpečnostnej konferencie v Mníchove. "Bezohľadné správanie" Severnej Kórey si podľa G7 vyžaduje jednotnú reakciu medzinárodného spoločenstva "vrátane ďalších zásadných opatrení prijatých Bezpečnostnou radou OSN".

Išlo o prvé odpálenie rakety Severnou Kóreou za sedem týždňov. Stalo sa tak niekoľko dní pred začiatkom cvičení Severnej Kórei a USA zameraných na zlepšenie ich reakcie v prípade severokórejského jadrového útoku. Podľa japonských zdrojov letela vypálená raketa približne 66 minút. Jej dolet sa odhaduje na 14-tisíc kilometrov, takže by bola schopná zasiahnuť aj územie Spojených štátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok