Čína chce bezpečnejší svet, medzi mocnosťami ale rastie nedôvera, vyhlásil diplomat Wang

ta3 ČTK
18.2.2023 17:36

Čína si praje bezpečnejší svet, medzi mocnosťami ale po zvládnutí pandémie choroby covid-19 rastie nedôvera a zároveň prichádzajú nové hrozby, ako sú energetické či potravinové krízy. V sobotu to na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyhlásil popredný čínsky diplomat Wang I.

Čína chce bezpečnejší svet, medzi mocnosťami ale rastie nedôvera, vyhlásil diplomat Wang
TASR/AP

Peking onedlho potom na konferencii kritizovala americká viceprezidentka Kamala Harrisová, podľa ktorej je znepokojujúce, že Čína od začiatku vojny na Ukrajine prehĺbila svoje vzťahy s Ruskom. Podobne sa vyjadrila aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej Peking v konflikte na Ukrajine nie je neutrálny.

"Ľudstvo tri roky bojovalo s covidom, ale svet nie je bezpečnejší. Nedôvera medzi veľkými štátmi rastie," povedal Wang. "Objavujú sa nové druhy hrozieb, ako sú energetické a potravinové krízy," uviedol. Aby sa svet stal bezpečnejším, je podľa Wanga potrebný vzájomný rešpekt, dôvera a spolupráca. Wang opakovane zdôraznil, že Čína vždy stojí na strane mieru a že vo vojne na Ukrajine podporuje mierové rozhovory a dialóg. Kritizoval aj "určité sily", ktoré podľa neho nechcú skorý koniec vojny.

Harrisová naopak vyjadrila presvedčenie, že akékoľvek kroky na podporu Ruska, s ktorým podľa nej Čína prehĺbila vzťahy, by len odmenili agresiu a podporili ďalšie autoritárske režimy, aby nasledovali jeho príklad. Týmto termínom administratíva amerického prezidenta Joea Bidena označuje často práve Čínu, u ktorej u niektorých politikov panuje obava, že by sa mohla pokúsiť násilím ovládnuť Taiwan, ktorý - ako v sobotu zdôraznil aj Wang - Peking považuje za svoju súčasť.

Bývalý čínsky minister zahraničia tiež uviedol, že Čína chce predstaviť vlastný návrh urovnania konfliktu na Ukrajine, podrobnosti však neoznámil. Zdôraznil tiež, že sankčná politika má často opačné než zamýšľané dôsledky a že je potrebné uprednostňovať dialóg.

Wang v Mníchove spomenul aj tému čínskeho balóna, ktorý USA na nevôľu Pekingu zostrelili, pretože ho považovali za špionážnu. Balón, ktorý vo vzdušnom priestore USA preletel nad citlivými vojenskými objektmi, bol podľa Wanga civilným zariadením, ktoré sa vychýlilo z kurzu. "Spojené štáty zareagovali úplne hystericky," povedal vysoký čínsky diplomat o zostrelení objektu.

Wang I sa ešte v piatok na okraj konferencie zišiel s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, ktorému podľa agentúry Nová Čína povedal, že Peking chce dodať vzťahom s Berlínom nový impulz a zároveň chce zlepšiť vzájomné porozumenie. Wang rokoval v piatok aj s nemeckou ministerkou zahraničia Annalenou Baerbockovou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok