Ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba si je istý, že jeho krajina od spojencov dostane stíhačky

ta3 ČTK
18.2.2023 16:41

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba považuje za isté, že jeho krajina nakoniec od spojencov dostane stíhačky na obranu proti ruskej invázii. Povedal to v sobotu na tlačovej konferencii v Mníchove. Na tunajšej bezpečnostnej konferencii podľa agentúry DPA tiež vyzval na dodávky kazetovej munície Ukrajine. Táto munícia je pritom v mnohých krajinách zakázaná.

"Dovolím si tvrdiť, že Ukrajina lietadlá dostane, je to otázka času a postupu," povedal Kuleba. Niektoré západné štáty už jeho krajine prisľúbili tanky či strely dlhého doletu, s dodávkami stíhačiek však váhajú. Kyjev na dodávky týchto aj ďalších zbraní opakovane apeluje aj kvôli očakávanej jarnej ofenzíve Ruska.

Kuleba tiež považuje za správne dodávky kazetovej munície. Uviedol, že Ukrajina nepodpísala dohodu o jej zákaze, a preto by všetko bolo právne v poriadku. Sľúbil tiež, že by ju jeho krajina nasadila len proti ruským silám, ktoré tak podľa neho robia opakovane.

Kazetová munícia označuje rakety a bomby, ktoré nad cieľ vynesú kontajner obsahujúci rad menších bômb. Tie sa po otvorení kontajnera uvoľnia a dopadnú na pomerne veľký priestor na zemi. Často sa využívajú na likvidáciu živej sily nepriateľa. V roku 2008 bol podpísaný dohovor o zákaze kazetovej munície, ku ktorému sa pripojilo aj Česko. Krajiny ako Rusko, USA alebo Čína ju ale nepodpísali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok