Na digitalizáciu kultúrneho dedičstva Slovensko zabúda. Zachovanie vzácnych zbierok vyžaduje dostatok financií

ta3
18.2.2023 13:31

Slovensko opäť zabúda na kultúrne dedičstvo. Vo Vrútkach dostala väčšina zamestnancov digitalizačného centra Slovenskej národnej knižnice výpovede. Na skenovanie a zachovanie vzácnych zbierok nie sú totiž peniaze.

Mala to byť výkladná skriňa slovenskej digitalizácie. Na centrum vo Vrútkach sme dostali vyše štyridsať miliónov eur. Na drahých strojoch dnes nemá kto pracovať.

"Celkovo bolo prepustených 24 zamestnancov z nedostatku finančných prostriedkov. Zamestnancom sme ponúkli voľné pracovné miesta, ktoré máme v Slovenskej národnej knižnici," informuje vedúca oddelenia pre ľudské zdroje a právnu agendu SNK, Tatiana Fraštiová.

Len piati z nich prijali náhradné pracovné miesto, ostatní odchádzajú na trojmesačné platené voľno, pričom následne dostanú minimálne štvormesačné odstupné. Depozitáre sú pritom plné zbierok, ktoré čakajú na skenovanie.

"V priebehu roku 2023 bude v digitálnej knižnici SNK dostupných viac ako milión objektov online." hovorí Katarína Štefanides Mažáriová, hovorkyňa SNK.

Státisíce publikácií sú aktuálne chránené autorskými právami. Z pohodlia domova si preto môžete na súkromnom zariadení prezerať len hŕstku digitálneho obsahu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok