V Juhoafrickej republike začalo námorné cvičenie, do ktorého sa zapojí Rusko aj Čína

ta3 ČTK
17.2.2023 18:23

V Juhoafrickej republike v piatok začala prvá fáza spoločného námorného cvičenia JAR, Číny a Ruska, do ktorého sa zapojí aj ruská fregata Admirál Gorškov s hypersonickými strelami Cirkon (Zirkón).

V Juhoafrickej republike začalo námorné cvičenie, do ktorého sa zapojí Rusko aj Čína
TASR/AP

Manévre potrvajú do 27. februára v blízkosti prístavného mesta Durban a mesta Richards Bay. Ich cieľom je "posilniť už aj tak kvitnúce vzťahy medzi JAR, Ruskom a Čínou", uviedlo juhoafrické ministerstvo obrany.

"Ruská fregata dorazila do Durbanu. Čínska loď dorazí neskôr. Sme v prípravnej fáze, hlavná fáza začne 22. februára," povedal agentúre AFP zdroj z juhoafrickej armády. Cvičenie začína v čase, keď sa blíži prvé výročie ruskej invázie na Ukrajinu. Je tiež príležitosťou pre Moskvu ukázať, že nie je na svetovej scéne izolovaná, napriek vlne odsúdenia, ktorá sa proti nej po napadnutí Ukrajiny zdvihla. JAR je jedným z najdôležitejších spojencov Ruska v Afrike, ktorá je v postoji k ruskej invázii na Ukrajinu a západným sankciám proti Rusku rozdelená.

V januári ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho juhoafrická kolegyňa Naledi Pandorová hájili spoločné vojenské námorné cvičenia po rokovaniach, ktoré spolu mali v Pretórii počas prvej Lavrovovej návštevy Juhoafrickej republiky od invázie na Ukrajinu. Pandorová opakovane uviedla, že sa jej krajina nepostaví ani na jednu stranu konfliktu, a kritizovala Západ, ktorý podľa nej selektívne odsudzuje Rusko a prechádza mlčaním inej násilnosti, napríklad izraelskú okupáciu Palestíny.

Podľa juhoafrickej opozície krajina cvičením vyjadruje podporu ruskej invázii na Ukrajinu, manévre v tomto zmysle kritizoval aj Washington. "Spojené štáty sú znepokojené tým, keď akákoľvek krajina (...) cvičí s Ruskom v čase, keď Rusko vedie brutálnu vojnu proti Ukrajine," citovala stanica BBC z vyjadrenia Bieleho domu.

Okrem fregaty Admirál Gorškov nasadí Rusko do cvičenia aj tanker Kama. Čína vyslala torpédoborec, fregatu a podpornú loď, JAR bude zastúpená jednou fregatou a dvoma podpornými plavidlami. Ruská vojnová loď cvične vypustí strelu Cirkon, čo bude podľa agentúry TASS prvýkrát počas medzinárodného cvičenia.

Námorné cvičenie má podľa dostupných informácií pokryť oblasť dlhú takmer 160 kilometrov a vojenské aktivity počas neho majú zahŕňať predovšetkým delostrelecký výcvik alebo cvičenie protivzdušnej obrany. Manévre majú rovnaký názov Mosi (Dym) ako prvé námorné cvičenia, ktoré JAR, Čína a Rusko usporiadali v juhoafrických teritoriálnych vodách v novembri 2019. Uskutočnilo sa vtedy pri pobreží mysu Dobrej nádeje v Atlantickom oceáne neďaleko Kapského Mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok