USA vytiahli z oceánu zvyšky zostreleného balóna, prevážajú ich do laboratória

ta3 ČTK
17.2.2023 17:52

Americká armáda v piatok dokončila vyťahovanie zvyškov zostreleného čínskeho balóna z Atlantického oceánu a preváža ich do laboratória Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) vo Virgínii na analýzu. Podľa Reuters to vo vyhlásení oznámilo americké severné armádne veliteľstvo.

USA vytiahli z oceánu zvyšky zostreleného balóna, prevážajú ich do laboratória
TASR/AP

Americká stíhačka balón zostrelila 4. februára po tom, čo preletel naprieč Spojenými štátmi. Podľa Bieleho domu išlo o špionážny stroj "veľký asi ako štyri autobusy", ktorý bol vybavený sledovacou a vysielacou technikou. Balón vo vzdušnom priestore USA preletel nad citlivými vojenskými objektmi.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtkovom prejave uviedol, že nariadil zostrelenie objektu až nad oceánom práve kvôli jeho veľkosti. Jeho trosky by podľa prezidenta pri páde na pevninu mohli niekoho zraniť. Biden tiež zopakoval, že Čína podľa USA prevádzkuje vojenský program zameraný na špionáž prostredníctvom vysoko letiacich balónov. Americká armáda podľa médií inkriminovaný balón sledovala už od chvíle jeho vzletu z čínskej vojenskej základne na tropickom ostrove Chaj-nan v januári.

Čínski predstavitelia reagovali vyhlásením, že balón nad USA nebol špionážny, ale meteorologický, a obvinili naopak USA z vypúšťania špionážnych balónov do čínskeho vzdušeného priestoru. Také tvrdenia Biely dom odmietol. Biden vo štvrtok tiež vyhlásil, že očakáva, že bude o incidente hovoriť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, termín hovoru však neuviedol.

Diplomatická roztržka prinútila amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena zrušiť návštevu Číny na začiatku februára. Povedal, že nechcel, aby jeho návšteve dominovala diskusia o špionážnom balóne. S čínskymi náprotivkami mal v Pekingu rokovať okrem iného o klíme a bezpečnostných otázkach. Biden by sa ale mohol stretnúť s vysokým čínskym diplomatom Wang Iom, a to na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, ktorá sa začala v piatok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok