Na Luníku IX sa už tretí mesiac šíri žltačka, choré sú najmä deti

ta3
17.2.2023 16:29

Na rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach sa už tretí mesiac šíri žltačka typu A. Hygienici zaznamenali vyše 100 prípadov. V miestnej základnej škole sa však darí držať epidémiu pod kontrolou. Deti učia dôsledne dodržiavať hygienu.

Vírus žltačky typu A sa šíri najmä medzi 5- až 9-ročnými deťmi. Ak hygienici nahlásia pozitívny prípad v základnej škole, celá trieda smeruje na kontrolný odber krvi. Rodičia s chorými deťmi musia na vyšetrenie u pediatričky čakať vonku pred ambulanciou.

"Výskyt vírusovej hepatitídy typu A u detí/žiakov navštevujúcich školské zariadenia nie je dôvodom na prerušenie prevádzky týchto zariadení, tunajší úrad takéto opatrenie nenariadil a ani neodporučil," avizoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva Košice.

"V priebehu vrcholu žltačky sme mali týždenne päť tried, ktoré odchádzali na kontrolný odber, tento týždeň je situácia stabilizovaná a máme jednu triedu.
Nikto z učiteľov ani ostatných zamestnancov sa žltačkou nenakazil. V škole sa zaviedli prísne hygienické opatrenia. Priestory sa dezinfikujú minimálne dvakrát denne,"
vyjadril sa riaditeľ ZŠ Ľ. Podjavorinskej Milan Dulina.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok