Podnikateľom vyplatili pomoc len vo výške 77 miliónov eur. Mnohí asi nepodali žiadosť, myslí si Hirman

ta3
17.2.2023 18:00

Firmy stále zápasia s vysokými faktúrami za energie. Štát im prisľúbil pomoc, tej sa vraj ale mnohí podnikatelia stále nedočkali. Podobne sú na tom aj samosprávy či rôzne športové alebo kultúrne organizácie. Na otázku, ako to aktuálne vyzerá s finančnou pomocou, nám odpovedal dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

Podnikateľom vyplatili pomoc len vo výške 77 miliónov eur. Mnohí asi nepodali žiadosť, myslí si Hirman
TASR - Pavol Zachar

V rozhovore sa dozviete:

  • koľko financií sa vyplatilo podnikateľom,
  • prečo sa nevyčerpali všetky peniaze,
  • či sa dá pomoc vyplatiť dodatočne.

Koľko financií doteraz ministerstvo hospodárstva vyplatilo podnikateľom?

Nielen podnikateľom, ale všetkým subjektom, ktoré vyvíjajú hospodársku činnosť. Dokopy to bolo cez 77 miliónov eur pre vyše 13 600 subjektov. Tento rok je na to v štátnom rozpočte vyčlenená suma 3,4 miliardy.

Vyčlenených bolo však 300 miliónov eur. Prečo sa nevyčerpali všetky peniaze?

To je dobrá otázka. My, keď sme dostali dáta od dodávateľov za august a september, tak sme videli, že by tá suma mala byť približne 120-150 miliónov eur. Nakoniec sa vyplatilo "len" 77 miliónov. Mnohí si možno žiadosť nepodali, iné vysvetlenie nemáme. Teraz to bude skôr závisieť od reálnych trhových cien, pretože vtedy v decembri sme vedeli aké boli ceny za august a september. Síce už vieme ceny za január, ale to je veľmi čerstvá hodnota. Uvidíme, ako sa to bude ďalej vyvíjať a to bude vplývať aj na celkovú výšku kompenzácií.

Dá sa pomoc vyplatiť dodatočne aj podnikateľom, ktorí podali žiadosť, no nesprávne či oneskorene?

Ak oni urobili chybu a podali si žiadosť v posledný deň, už sa to nedá napraviť. Máme prípady, kedy došlo k nesúladu údajov, ktoré mali podnikatelia vo faktúrach a ktoré nám poskytli dodávatelia. Ak tam teda došlo k chybe na základe nie nášho systému, ale nesúladu týchto informácií, tak sa to prešetrí. Následne, ak sa situácia vyjasní a zistí sa, že subjekt mal právo na vyplatenie prostriedkov, tak sa tak urobí dodatočne za december.

Hovorili sme o malých podnikateľoch. Ako to však vyzerá s výzvou 2.4 pre energeticky náročné podniky?

Ešte pred Vianocami sme poslali túto schému na notifikáciu do Bruselu. Dohodli sme sa so zamestnávateľskými zväzmi, aby analyzovali medzi svojimi členmi túto schému a dodali nám dáta. Na základe týchto dát budeme vedieť spoločne vypísať výzvu, ktorá bude čo najlepšie šitá na podmienky našich podnikov, aby to malo zmysel.


Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok